Senát schválil daňová zvýhodění na podporu technického vzdělávání

SP ČR a MPO a další organizace prosadily opatření, které můžou podpořit odborné vzdělávání.    .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SENÁTOŘI VE ČTVRTEK 10. ŘÍJNA SCHVÁLILI ZÁKONNÉ OPATŘENÍ INICIOVANÉ MINISTERSTVEM PRŮMYSLU A OBCHODU ČR a SVAZEM PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR, KTERÉ ROZŠIŘUJE PODPORU ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ. CÍLEM NÁVRHU BYLO ZVÝHODNIT TY ZAMĚSTNAVATELE, KTEŘÍ POSKYTUJÍ ŠKOLÁM SVÉ LIDI, PROSTORY, STROJE A KNOW-HOW, ABY PŘIPRAVILI NOVOU GENERACI STŘEDOŠKOLÁKŮ A VYSOKOŠKOLÁKŮ PRO UPLATNĚNÍ V PRŮMYSLU A TECHNICKÝCH OBORECH.

Schválené zákonné opatření, které předložila současná vláda na základě iniciativy MPO, vychází z návrhů na podporu odborného vzdělávání, které obsahovala už dříve senátory zamítnutá vládní novela daňových zákonů. Na hledání vhodných řešení nedostatku kvalifikovaných pracovníků pro průmysl pracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou ČR, zástupci Fóra průmyslu a vysokých škol, ministerstvem školství a ministerstvem financí.

„Pokud chce Česká republika udržet krok se světem, potřebuje zkvalitnit odborné vzdělávání na školách. Absolventi se snadněji uplatní na trhu práce a celkově to povede k vyšší konkurenceschopnosti naší ekonomiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

„V delším horizontu si od opatření slibujeme modernizaci vzdělávacích oborů, jejich zatraktivnění a vyšší poptávku ze strany rodičů a žáků,“ dodal ředitel sekce průmyslu MPO Eduard Muřický.

Přijatá opatření by měla pomoci absolventům s nalezením uplatnění v průmyslu a dalších oborech, kde je moderní vybavení pro školy finančně nedostupné a vysoká míra potřebné praxe, a to bez nákladného doškolování, které je dosud nutností. Rovněž se zvyšují limity daňové uznatelnosti stipendií již využívaných firmami pro motivaci žáků a studentů v rámci odborných praxí a na podporu nedostatkových oborů.

„Pro nás je to vynikající zpráva a důkaz toho, že to stát myslí s podporou technického vzdělávání vážně. Chci vyzdvihnout skutečnost, že to, po čem zaměstnavatelé marně více než deset let volali, se nakonec s významnou pomocí MPO podařilo prosadit v Parlamentu. Věřím, že i díky této daňové motivaci se našim firmám podaří zvrátit aktuální ohrožení nedostatkem kvalifikovaných odborníků a přispět tak k udržení jejich konkurenceschopnosti v mezinárodním měřítku,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Opatření konkrétně zvyšuje limity pro daňovou uznatelnost motivačního příspěvku z 2 000 Kč na 5 000 Kč měsíčně u středoškoláků a z 5 000 Kč na 10 000 Kč u vysokoškoláků. Důvodem je například to, aby se s ohledem na zvyšování cenové hladiny a hrozícím konkurenčním bojem o studenty technických oborů v pohraničí nedostaly české podniky do nevýhody.

Další novinkou je zavedení odečitatelné položky ve výši 200 Kč na žáka či studenta a hodinu odborného výcviku nebo praxe na pracovišti poplatníka. Zaměstnavateli totiž v souvislosti s vyčleněním zaměstnance, prostor a strojů pro odborný výcvik vznikají náklady, které se mohou stát překážkou jeho zapojení do systému. Cílem opatření tak je alespoň částečně tyto náklady kompenzovat a přilákat ke spolupráci se školami další firmy.

Pomoci by měl i dodatečný odpočet 50 % nebo 110 % vstupní ceny majetku pořízeného a alespoň částečně využívaného pro účely odborného vzdělávání. Výše odpočtu se přitom bude odvíjet od míry jeho využití pro vzdělávací účel. Toto zvýhodnění umožní, aby se žáci a studenti připravovali pro praxi na stejných typech strojů, jaké podniky aktuálně využívají.

Hospodářská komora na přijatém zákonném opatření oceňuje, že jím byla odstraněna nejistota, která přijetí této legislativní normy již delší dobu doprovázela a ohrožovala tím i účinnost samotného Nového občanského zákoníku, na který se firmy již intenzivně připravují.

„Smysl těchto daňových úlev, o které HK ČR usilovala již delší dobu, vidíme zejména ve větší motivaci pro zaměstnavatele, kteří se chtějí zapojit do odborného vzdělávání, a to formou technického vybavení odborných škol“, konstatoval prezident HK ČR Petr Kužel a doplnil, „že doposud si většinou tyto náklady firmy hradily ze svého zisku“.

Přijaté změny vítají i zástupci škol a doufají, že se vláda bude nadále věnovat strategii rozvoje průmyslu a s tím souvisejícího rozvoje technického vzdělávání.

„Uskutečněné změny daňových zákonů v oblasti podpory technického vzdělávání jsou krokem správným směrem. Samozřejmě očekáváme další a hlubší  projednání tohoto problému,“ uvedl rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais.

Zákonné opatření ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman a potvrdit jej na svém prvním zasedání Poslanecká sněmovna vzešlá z nadcházejících voleb. Nabízených výhod by pak mohly firmy využívat už od 1. ledna 2014.