Šéf SP ČR: Politici můžou za frustraci společnosti

Jaroslav Hanák označil politiky za hlavní viníky stavu země. Téměř tři čtvrtiny populace dokonce nevěří, že se po volbách situace změní.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Politici mají hlavní podíl na frustraci české společnosti a valnou měrou se „zasloužili“ o to, že zatímco v sousedních zemích ekonomiky rostou, Česká republika v loňském roce i letos skončí v červených číslech. Uvedl to prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na dnešním pražském Fóru Zlatá koruna, které na téma „Ekonomika versus politika aneb volby 2013“ proběhlo dnes za účasti předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka a lídrů osmi politických stran.

„V okolních zemích ekonomiky rostou, zatímco naše ekonomika je v červených číslech. Přitom průmysl dokázal odolávat recesi podobně jako firmy v Německu, Rakousku a Dánsku. Ovšem v těchto zemích politici dokázali růst podpořit,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Poukázal také na to, že Česká republika se v posledních letech stále propadá v konkurenceschopnosti v mezinárodním srovnání. „Značný díl viny na propadu naší konkurenceschopnosti v mezinárodním srovnání mají politici. Rozhodující díl viny mají v tom, že společnost je frustrována,“ uvedl Jaroslav Hanák.

O frustraci a náladách voličů svědčí závěry šetření vzýkumné společnosti Ipsos, které bylo připravené pro toto Fórum a z něhož vyplynulo, že „téměř tři čtvrtiny populace nevěří, že nadcházející volby mohou zlepšit politickou a hospodářskou situaci v zemi“.

Výzkum také zjistil, že v nadcházejících volbách bude 54 procent populace přihlížet k ekonomickým programům stran, více jak desetina (12 %) bude podle těchto programů rozhodovat a své volbě.

Pro většinu obyvatel jsou přitom prioritní téma boje proti nezaměstnanosti (64 % respondentů), boj s korupcí

(35 % respondentů), zadlužování státu (34 %). Jako prioritní pro příští vládu vidí změnu podmínek podnikání pouze 12 procent obyvatel a problematiku vědy a školství jen sedm procent.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět