Pro příští vládu musí být prioritou čerpání evropských peněz

Na dnešní tripartitě Svaz průmyslu a dopravy ČR upozornil na problém čerpání z evropských fondů, sociální partneři hledali společná řešení.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prioritou vlády vzešlé z říjnových předčasných voleb by mělo být nedopustit opakování situace, kdy Česká republika nevyčerpá letos téměř 30 miliard korun z evropských prostředků. Do roku 2015 nedosáhne ČR při černém scénáři až na 72 miliard korun.

„Je tu reálná hrozba, že z přislíbených peněz nevyčerpáme do konce současného období více jak sedm desítek miliard korun, které bylo možné využít na rozumné prorůstové investice. Schválené realokace dnes již jen částečně zachraňují ohrožené prostředky pro rok 2015,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

K tomu je zde stále výrazné riziko, že Česká republika přijde o miliardy korun v případě, pokud Evropská komise rozhodne o neproplacení již vyčerpaných (tzv. certifikovaných) prostředků v projektech, předfinancovávaných z národních peněz. Na tuto situaci upozornil Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské organizace při dnešním tripartitním jednání.

Současně Svaz průmyslu a dopravy ČR ocenil výrazné snahy vlády v demisi premiéra Jiřího Rusnoka řešit tento od předešlých vlád zděděný problém. „Vidíme velkou snahu problém řešit. Vidíme ochotu dohodnout se mezi jednotlivými ministerstvy, což jsme u předešlých vlád kritizovali, a přealokovat prostředky mezi resorty. Vidíme snahu zachraňovat při jednáních v Bruselu, co se dá,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Dnešní tripartitní jednání ohledně čerpání evropských prostředků bylo velmi pragmatické, sociální partneři se shodli v tom, že není možné, aby o něm do budoucna rozhodovaly meziresortní neorganizovanost, stranické hrátky a chybějící koordinace na vládní úrovni. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět