11. ročník Moravskoslezského matematického šampionátu se blíží

SP ČR a společnost Dalkia jsou partnery jedné z nejvyhledávanějších soutěží pro žáky základních a středních škol kraje.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wichterlovo gymnázium v Ostravě-Porubě uspořádá ve čtvrtek 24. října už jedenáctý ročník jedné z největších a nejvyhledávanějších matematických soutěží pro žáky základních a středních škol našeho kraje.

Počet přihlášených žáků a škol ukazuje, že matematika se po delší době opět stává středem zájmu pro nezanedbatelnou část mladých lidí, kteří chtějí svou budoucí profesní dráhu spojit například s technikou, informatikou či přírodními vědami. I proto zvolili organizátoři pro letošní ročník opět společné téma, a to průmysl. Soutěžící z obou  kategorií, z nichž jedna je určena žákům devátých ročníků základních škol a druhá studentům třetích ročníků středních škol, tak budou řešit zajímavé příklady umístěné do prostředí automobilového průmyslu, energetiky, slévárenství či stavitelství. Zajímavostí je, že v loňském roce byla pojítkem příkladů hudba. Středoškoláci budou opět řešit příklady nejen v českém, ale i v anglickém jazyce.

Počet středních škol vysílajících své zástupce vzrostl na sedmnáct. Základních škol je dvacet tři. Soutěžících je přihlášeno přes dvě stě padesát. Mezi gymnázii je zastoupen celý Moravskoslezský kraj i žáci z kraje Žilinského (např. z největšího slovenského gymnázia z Námestova). také žáci základních škol se sjedou nejen z Ostravy, ale i z Opavy, Hlučína či Bílovce.

Důležitými partnery jsou opět Ostravská univerzita a město Ostrava, které podpořilo vydání sborníku, který obdrží soutěžící a naleznou v něm ukázková řešení všech příkladů. V elektronické podobě pak bude ke stažení na webu školy wigym.cz a na stránkách soutěže sampionat.cz.

Mezi partnery se nově zařadili Svaz průmyslu a dopravy ČR a akciová společnost Dalkia, která daruje vítězům iPady a chystá i další zajímavé překvapení. Zájem ze strany odborné veřejnosti jen potvrzuje skutečnost, že stále více firem a institucí volá po větší podpoře technického a přírodovědného vzdělávání a aktivně školám pomáhá.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět