SP ČR: Sklářské svítání na druhou

SP ČR byl spoluorganizátorem diskusní setkání na téma současnosti a budoucnosti sklářského průmyslu, kde prezentoval i svou analýzu jeho významu v zemi.  .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Význam sklářského a bižuterního průmyslu jako tradičního a prosperujícího oboru připomnělo Sklářské svítání – diskusní setkání na téma současnosti a budoucnosti sklářského průmyslu, které se konalo 15. 10. 2013 v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou za účasti novinářů. Již druhý ročník akce byl dějištěm prezentace analýzy nazvané ,,Ekonomický, sociální a kulturní význam sklářského a bižuterního průmyslu v ČR", kterou zadal Svaz průmyslu a dopravy ČR a zpracovala ji fakulta sklářských strojů a robotiky Technické univerzity v Liberci pod vedením Ing. Vlastimila Hotaře, Ph.D.

1. analýzy vyplynula řada zajímavých informací:

-          Za posledních 22 let se počet zaměstnanců ve sklářském průmyslu snížil skoro o 60 procent.

-          Produkce skla se více než zdvojnásobila.

-          Tržby oboru naopak vzrostly o 26 procent v poměru k přepočteným stálým cenám z roku 1991  (bez přepočtu o 160 procent).

-          Produktivita práce vztažená na tržby k roku 1991 vzrostla třikrát (bez přepočtu šestkrát).

Z historického kontextu vyplývá, že celosvětové hospodářské krize byly vždy pro sklářský průmysl velmi tvrdé, protože ze skla jsou převážně vyráběny výrobky, které jsou buď zbytné, nebo jejich nákup je možné odložit. Roky 2008 až 2010 tak byly pro sklářský průmysl velmi tíživé.

Dnešní statistická data ukazují, že sklářský průmysl v ČR je od roku 2010 naopak na vzestupu. Odvětví rostou tržby, pracuje v něm více lidí, otevírají se nové provozy a linky. V roce 2010 pracovalo v českém sklářském průmyslu 14 409 lidí, v roce 2012 již 17 502. V roce 2010 byly tržby sklářského průmyslu 32 mld. Kč a v roce 2012 39 mld. Kč.

Pozitivní náladu ve výhledu několika následující let potvrzuje i provedené dotazníkové šetření mezi managementem sklářských firem. Firmy většinou uváděly, že do roku 2020 čekají zvýšení tržeb i exportu, také chtějí rozšiřovat výrobu. Nové technologie se plně využívají a produktivita sklářského průmyslu tedy roste. Výsledky potvrdily známá hlavní rizika rozvoje sklářského průmyslu, jimiž jsou velká konkurence na trhu, posilování koruny vůči světovým měnám a příliš přísné ekologické předpisy.

Inovativní firmy na Sklářském svítání také představily své konkrétní výsledky. Jiří Kočárek, z inovativní společnosti EcoGlass a.s., prezentoval svůj úspěch v produkci nových světelných techologií, které jsou na světové úrovni. Oblast školství zastupovala ředitelka Vyšší odborné školy sklářské a střední školy Nový Bor Ilona Jindrová. Její prezentace ukázala, jak lze řídit školu jinak, jak vybočovat z tradičních struktur školství a být vždy připraven na nový vývoj ve sklářských oborech. Škola tak nemusela být zavřena ani v době krize, spolupracuje aktivně s veřejností a dveře školy tak mají otevřené nejen děti, ale i dospělí zájemci, například v rámci rekvalifikací.

Analýza ukázala přítomným novinářům i odborné veřejnosti v duchu toho, oč se právě Sklářské svítání snaží, že sklářský průmysl nejsou pouze lisované skleničky, ale že třeba díky odvětví ruční výroby, automotive, optice, elektronice nebo stavebnictví je české sklářství velmi různorodý obor, který investuje do nových techologií a také že je rozhodně na vzestupu. Poukázala ovšem rovněž na velký zádrhel, a sice na nedostatek technologů a nezájem o tento obor ze strany mládeže. V rámci prezentací se na tomto faktu shodli všichni přednášející. Je za pět minut dvanáct a je potřeba osvětu o českém sklářství, otevřít tento obor široké veřejnosti a spoluprací škol a firem tak vykřičet do světa, že vzdělání mladých je potřeba právě v oborech sklářských, a to nejen uměleckých, ale i techických.

Příští, v pořadí již třetí Sklářské svítání, se uskuteční v červnu příštího roku.