Nejodpovědnějším firmami jsou Siemens a Galvamet

Zástupkyně  SP ČR byla v hodnotící komisi 10. ročníku soutěže TOP Odpovědná firma, která ve 13 kategorích rozdělila ceny.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Desátý jubilejní ročník prestižní ceny za odpovědné podnikání TOP Odpovědná firma, zná své letošní vítěze. Oceněné firmy si převzaly své ceny ve 13 soutěžních kategoriích včera na slavnostním galavečeru ve Slovanském domě.

„Odpovědnost v podnikání je stále více součástí strategického přístupu u velkých i malých firem. V desátém roce ceny vidíme neuvěřitelný posun u firem všech velikostí a zaměření. Každým rokem stojí o ocenění v soutěži TOP Odpovědná firma stále větší množství firem. V letošním roce se jich přihlásilo téměř 80,“uvedla Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost, odborné CSR organizace, která cenu uděluje.

" Jsme hrdí na to, že právě ty nejlepší CSR firmy jsou našimi členy,“ uvedla Vladimíra Drbalová, členka hodnotící komise pro kategorii TOP velká CSR firma a zástupkyně Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak dále uvedla: „Velké firmy, především ty nadnárodní, operující úspěšně v České republice, jsou šampiony a lídry ve vytváření svých koncepcí společenské odpovědnosti, která je nedílnou součástí jejich podnikatelských strategií. Nejlepší řešení se vždy nacházejí na podnikové úrovni, a to zejména v době krize“.

Podle ní je snahou Svazu průmyslu a dopravy ČR podpořit ostatní firmy a zajistit, aby připravovaná národní strategie CSR respektovala, že hybnou silou jsou podniky a úkolem státu je vytvořit podmínky pro jejich dobrovolné úsilí.

TOP Odpovědná firma je jediný žebříček v České republice, který již deset let oceňuje a hodnotí odpovědné podnikání a firemní CSR projekty. Oceněné firmy, které vybírá nezávislá odborná komise, se dlouhodobě a strategicky věnují odpovědnému přístupu v klíčových oblastech společenské odpovědnosti a přinášejí inovativní řešení v rámci udržitelného podnikání.

Vítězem hlavních cen TOP Odpovědná velká firma 2013 se stala společnost Siemens za dlouhodobý odpovědný přístup v klíčových oblastech své činnosti, který pravidelně monitoruje a výsledky svých programů transparentně komunikuje dovnitř i navenek své společnosti.

Druhé místo získala společnost ŠKODA AUTO a na třetím místě se umístila Telefónica Czech Republic.

Vítězem ceny TOP Odpovědná malá firma 2013 se stala společnost GALVAMET za komplexní odpovědné řízení společnosti a firemní kulturu.

Druhé místo získala společnost eBrána a třetí místo PRK Partners, advokátní kancelář.

Soutěž TOP Odpovědná firma každoročně reaguje na palčivá témata z oblasti odpovědného podnikání, a tak i letos firmy mohly hlásit své odpovědné projekty, zaměřené na zvyšování kvality pracovního a soukromého života, do kategorie Pracoviště budoucnosti 2013. V této kategorii zvítězila společnost Tchibo Praha za projekt Společně tvoříme svět. TOP Odpovědným hotelem je Hilton Prague  a Odpovědným prodejcem Jednota, spotřební družstvo České Budějovice.

Cenu Odpovědný leader 2013 vyhrála dvojice Pavel Baudiš a Eduard Kučera, zakladatelé Avast Software, za založení Nadačního fondu AVAST, do kterého firma přispívá dvěma a půl procenty hrubého zisku, v posledních letech byla celková věnovaná částka do fondu větší než 80 miliónů korun. Nadační fond podporuje projekty Člověka v tísni, Konta Bariéry či např. Domova Sue Ryder. Prioritně podporuje projekty, které pomáhají umírajícím. Novinkou je zapojení zaměstnanců AVAST Software a podpora jejich dobrovolnických aktivit.