SP ČR: Velký zájem Ukrajiny o spolupráci s Čechy

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák zahájil v Kyjevě byznysové fórum za účasti více jak 150 ukrajinských firem, na kterém se podepisovala memoranda a smlouvy.    .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ukrajinské firmy se zajímají o spolupráci s českými podniky. Potvrdil to enormní zájem více než 150 ukrajinských firem o účast na Česko-ukrajinském byznysovém fóru, které bylo na dnešním programu podnikatelské mise zorganizované Svazem průmyslu a dopravy ČR a Komorou SNS. Jako doprovod oficiální návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana díky ní mohlo Ukrajinu navštívit na devět desítek zástupců významných tuzemských firem.

Za osobní účasti prezidenta Miloše Zemana došlo na fóru k podpisu řady smluv a memorand, na programu byla i bilaterální jednání. Svaz průmyslu a dopravy ČR zde podepsal Memorandum o spolupráci s Ukrajinským svazem průmyslníků a podnikatelů. „Věřím, že to může napomoci podpoře vzájemných vztahů a řešení existujících problémů,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který dnes podnikatelské fórum zahájil.

Podepsáno bylo také memorandum o spolupráci společnosti ALTA a Ukroboronprom týkající se modernizace technologií strojů v jejich výrobních závodech, kontrakt na výstavbu pivovaru mezi VUCHZ a.s. a firmou NATAN-1506 i smlouva o výstavbě multikomplexu v ukrajinském hlavním městě mezi LLC PSJ Ukraine a Vilna Ukraine v hodnotě 100 milionů USD. Podepsáno bylo rovněž Memorandum o strategickém partnerství v investičních projektech v hodnotě 12 milionů EUR mezi Lekvi & Partners s.r.o. a GIR International, součástí balíku podepsaných dokumentů bylo i Memorandum o spolupráci mezi CEB a Ukreximbank.

S prezidentem republiky Milošem Zemanem se zástupci českého byznysu sešli již na pracovní snídani. „Tuzemské firmy při ní představily rozpracované či připravované projekty, zejména z oblasti energetiky, těžebního průmyslu, železniční dopravy či telekomunikací,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Setkání s ukrajinskými partnery podle Jaroslava Hanáka potvrdilo, že si česká podnikatelská sféra přeje, aby Ukrajina byla široce zapojena do evropských struktur. Podporuje proto podepsání asociační dohody mezi touto zemí a Evropskou unií a spolu s tím i dohodu o volném obchodu (DCFTA) na nadcházejícím summitu Východního partnerství ve Vilniusu.

Vzájemná jednání se týkala i uvolnění vízové politiky pro ukrajinské podnikatele, zatímco čeští byznysmeni nemusí mít na cesty na Ukrajinu žádná víza. „Usilujeme o usnadnění vízových procedur pro naše byznysové partnery,“ uvedl Jaroslav Hanák.

K politickým vztahům obou zemí uvedl, že naši exportéři a investoři si přejí co nejméně ideologie a bariér, které komplikují podnikání.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět