VIDEO - Průmysl potřebuje vizi země, ne hádky

Svaz apeloval na politickou reprezentaci, aby napříč parlamentem zabrzdila propad konkurenceschopnosti ČR ve srovnání se světem.  .

 

VIDEO Z TISKOVÉ KONFERENCE PO VALNÉ HROMADĚ SP ČR NAJDETE ZDE:

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzval dnes v Liberci nové politické reprezentace, aby společně a co nejrychleji začaly pracovat na zastavení výrazného propadu konkurenceschopnosti České republiky v mezinárodním srovnání. Tento týden dokonce Světová banka posunula ČR o sedm míst dolů na 75. příčku ve světě. „Liberecká výzva“ byla přijata na Valné hromadě nejvýznamnějšího svazu zaměstnavatelů v ČR, který zastupuje 29 členských svazů a asociací a celkem 1600 firem, zaměstnávajících téměř milion pracovníků.

„Důvodem naší výzvy je nespokojenost s tím, jak politické reprezentace řeší či spíše neřeší podmínky pro konkurenceschopnost naší země. Přes veškeré jejich proklamace se postavení naší země v mezinárodním srovnání neustále zhoršuje,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Mimořádné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a ustavování nové vlády je pro nás důvodem oslovit novou politickou reprezentaci v zájmu ovlivnit tu část její činnosti, která významně ovlivňuje prostředí pro rozvoj hospodářství v naší republice. Situace vyžaduje, aby země začala být řádně spravována a měla v krátké době akceschopnou vládu, která by spolupracovala s ostatními parlamentními stranami v oblasti konkurenceschopnosti České republiky,“ uvádí se v preambuli Liberecké výzvy. „Chceme důrazně upozornit na to, že nás nezajímá politikaření a problémy některých stran, chceme schopnou a efektivní vládu a společný postup napříč politickými stranami,“ doplnil šéf Svazu.

Hlavním sdělením Liberecké výzvy je požadavek na to, aby si nová politická reprezentace uvědomila vážnost stavu, připustila si odpovědnost za podmínky pro podnikání a přijala účinná opatření ke zlepšení. „Chybí společná vize, ve které by bylo jasně řečeno, co tuto zemi živí a bude živit i v budoucnu. Vyzýváme politiky k vytvoření takové vize a k dohodě nad jejími základními rysy,“ uvádí se v Liberecké výzvě s tím, že většina hlavních problémů země je nezpochybnitelných a nemají ideologický charakter.

„Chceme jasný program změn, který bude opřený o společnou vizi a který bude rozpracován do konkrétní věcné podoby…Měl by být kontrolovatelný a měla by být určena zodpovědnost za plnění jeho jednotlivých částí,“ požaduje Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Průmyslníci nabídli své zkušenosti a znalosti při přípravě vize republiky a programu změn. Současně vyzval předsedy parlamentních stran, aby podnikatelům i veřejnosti sdělili, jak vnímají ztrátu mezinárodní konkurenceschopnosti země a jakou mají představu o své účasti při sestavování a realizaci programu, který by zajistil obrat.

Výzva bude zaslána všem podnikatelským a zaměstnavatelským svazům, asociacím a komorám a také firmám, významným osobnostem, aby se k ní přihlásily. Součástí výzvy je diskusní fórumna webové stránce: http://www.spcr.cz/diskuzni-forum ,výzvu je možné podpořit na http://www.spcr.cz/tiskove-zpravy/text-liberecke-vyzvy-vuci-politicke-reprezentaci . Komentáře účasníků fóra budou vyhodnoceny a shrnuty a zveřeněny, stejně jako reakce politiků. Vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR chce o výzvě jednat se všemi zástupci parlamentních politických stran. Text Liberecké výzvy najdete na webové adrese www.spcr.cz

______________________________________________________________________________________

Svaz průmyslu a dopravy ČR svou výzvu opírá o požadavky svých členských svazů a asociací a firem, podle nichž politické elity nedokázaly změnit podnikatelské prostředí. Jak vyplývá z aktuálního šetření Svazu a ČNB, jehož se zúčastnilo 200 respondentů, podnikatelské prostředí se dlouhodobě nezlepšuje. Podnikatelé nevidí v klíčových oblastech zlepšení, což je zejména důsledek špatné politiky a nekvalitního fungování institucí.

Při hodnocení úrovně legislativy 27 % respondentů hovoří o zhoršení a 72 % nevidí žádnou změnu, pouze2% firem vidí nějaké zlepšení. Ve vztahu k vymahatelnosti práva11 % respondentů hovoří o zhoršení, 86 % nevidí žádnou změnu, pouze 3% firem vidí zlepšení. Co se týká fungování byrokracie, jen17 % respondentů hovoří o zhoršení, 80 % nevidí žádnou změnu, pouze 3% firem vidí zlepšení.

„V  porovnání kvality podnikatelského prostředí v posledních letech nemají zástupci firem pocit, že by docházelo ke změně k lepšímu. Převládá hodnocení, že nedochází k žádným změnám, nemalá část podnikatelů poukazuje dokonce na zhoršování podmínek pro podnikání. Tuzemský byznys tím vystavuje červenou kartu politickým reprezentacím,“ komentoval výsledky šetření Jaroslav Hanák. 

Závěry dotazníkového šetření SP ČR a ČNB najdete na webové stránce zde  
 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět