HDP za 3. čtvrtletí: Zklamání v době optimističtějších očekávání

Dnešní čísla o meziročním i mezičtvrtletním propadu byla tak trochu překvapením. Meziročně se sice pokles očekával, ale slabší, rozhodně ne -1,6 %.

Mezi čtvrtletími se pak čekal nepatrný růst, minimálně „kladná nula“. Skutečné výsledky a naše výroky ale poukazovaly na nutnost opatrnosti hodnocení výsledků druhého čtvrtletí a stejně tak zbylé poloviny roku. Současný výsledek vzdaluje očekávaný výsledek pro letošní rok od hodnoty naší predikce -1,2 % směrem dolů. Určitý optimismus ale držíme a mezi průmyslovými firmami se postupně pomalu zvyšuje podíl firem s pozitivnějšími očekáváními zakázek a výroby pro následující období, zejména pak pro rok 2014. Následující měsíce by určitou stabilizaci znamenat mohly, ale případné růsty rozhodně nebudou nijak výrazné s přetrváváním určitých diferenciací a rizik.

Mezičtvrtletně se sice „vyrobilo“ reálně o něco více (+0,4 %, přesněji řečeno vzrostla přidaná hodnota), ale bylo to pouze díky tomu, že bylo více pracovních dní. Pokud ale odstraníme vliv počtu pracovních dnů, pak jakási dynamika ekonomiky mezičtvrtletně klesla (-0,5 %). Vybraná čísla posledních měsíců, ať už výsledky statistik zahraničního obchodu, vývoj průmyslu, zakázek či konjunkturálních průzkumů, signalizovala možnost, že by se HDP nemusel dále propadat, že by bylo možné očekávat minimálně stagnaci.

Na druhou stranu některá čísla znamenala pouze zmírnění propadů a reálné fundamenty pro nějaký větší stabilní růst už v roce 2013 příliš v ekonomice nebyly. Upozorňovali jsme na nutnost opatrnosti a i naše šetření ukázalo, že třetí čtvrtletí a ani celý rok 2013 nebudou růstovými. Řada signálů v celé ekonomice nebyla natolik silná či nepředstavovala lepší kladné hodnoty výsledků firem. Navíc sektory jako stavebnictví, těžba či energetika růsty určitě nevykazovaly.

Investice pokračovaly ve výrazných poklesech a ani ve čtvrtém dle očekávání firem neporostou. To se musí nejprve nějakou dobu naplňovat očekávání a zlepšující se výsledky. Situace není taková, aby firmy nyní rozběhly investiční aktivitu. Reálné hospodářské výsledky a situace v posledních letech na to prostor nedávají. Neznamená to samozřejmě, že by některé firmy neinvestovaly - jsou zde úspěšné firmy, které investují a i díky tomu se jim daří jejich podnikání dále ještě více rozvíjet, ale zatím to je selektivní záležitost a ne trend v celé ekonomice. Pro ekonomický rozvoj jsou klíčové rozšiřovací investice či investice do inovací. Některé firmy ale často odkládaly a odkládají i obnovovací investice. Domácí poptávka se také v následujících měsících výrazněji neoživí. Co se týká poptávky zahraničí, tak očekáváme, že by se měl vrátit kladný příspěvek salda zahraničního obchodu k HDP.

Dnes zveřejněné výsledky jsou sice „jen“ předběžným odhadem, nicméně finální dopočty se většinou o více než desetiny neliší, a tak je toto číslo potřeba vnímat, že výsledky mají ke stabilnímu růstovému trendu trochu vzdálenější a pomalejší cestu, než se mohlo z mediálních zpráv v posledních týdnech zdát. To ale neznamená, že bychom nezůstávali „optimističtější“ pro následující období. Jen platí naše výroky o nutnosti určité opatrnosti a pomalosti cesty k oživení. Zakázky v současné době v průmyslu rostou, zaměstnanost by se měla v příštím roce stabilizovat. Očekávání se stabilizují. Propady ekonomiky by se měly postupně zastavit. Bohužel jedním z faktorů bude i velmi slabá výchozí srovnávací základna. V průběhu příštího roku, pokud nedojde například k dlouhotrvajícímu rozpočtovému provizoriu či výraznějším problémům v eurozóně, by se postupně měla ekonomika stabilizovat a mírně růst. Pro rok 2014 očekáváme růst něco málo přes jedno procento.

Zpráva o vývoji zahraničního obchodu z pohledu národních účtů byla také trochu překvapivá vzhledem k výsledkům ze statistik zahraničního obchodu, i když víme, že čísla nejsou plně srovnatelná díky charakteru české ekonomiky a vysokému tranzitu. Zpráva trochu nahrává i ČNB, jejíž devizové intervence v následujících měsících částečně přispějí do určité míry i k vylepšení výsledku salda zahraničního obchodu.

Bohuslav Čížek

analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR