SP ČR: Také zástupci byznysu udělili Cenu kvality

Zástupce SP ČR předal ve Španělském sále Pražského hradu ocenění v rámci Národní ceny kvality ČR v kategorii Perspektivní firma.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR předal 26. listopadu ve Španělském sále Pražského hradu při udělování Národní ceny kvality ČR cenu pro Perspektivní firmu. Titul Perspektivní firma obdržel z rukou Jana Wiesnera, prezidenta Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a současně člena představenstva Svazů průmyslu a dopravy ČR, TOP HOTELS GROUP, a.s.

„Tlak na vyšší kvalitu je patrný napříč podnikáním v naší zemi. Zástupce firem si jasně uvědomují, že kdo perspektivně nedosáhne na špičkovou kvalitu, jeho šance uspět na trhu budou výrazně padat,“ uvedl Jan Wiesner. Jak také poznamenal, Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje udělování Národní ceny kvalitu, jeho zástupci jsou členy Rady kvality České republiky.

Obdobně jako v jiných státech světa přijdou Národní ceny předat nejvyšší představitelé státu a další významné osobnosti veřejného života. Záštitu nad slavnostním večerem převzali prezident ČR Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, premiér Jiří Rusnok a ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala a také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Prestižní titul "Excelentní organizace" obdrželo Město Hranice, Městský úřad Hranice, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování a Městská část Praha 3, Městský úřad Prahy 3. V hodnocení získaly titul "Excelentní organizace" statutární město Chomutov, magistrát města CHomutova a Statutární město Prostějov, magistrát města Prostějova.

Za příkladný vztah ke společnosti a k naplňování principů udržitelného rozvoje získaly v Programu Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost titul "Společensky odpovědná firma" VODAFONE Czech Republic a T-Systems Czech Republic. Ve veřejném sektoru získal právo užívat titul "Společensky odpovědná organizace" Městská část Praha 13, Městský úřad Prahy 13.

„Pro českou ekonomiku orientovanou na export je klíčovou otázkou konkurenceschopnost. Musíme se zaměřit na kvalitu, inovace, vysokou přidanou hodnotu, tedy na výsledky práce vysoce kvalifikovaných zaměstnanců a odborníků. Jen tak můžeme uspět,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. "Proto je důležité, že se naše firmy mají možnost poměřit s těmi nejlepšími v soutěžích s mezinárodním renomé, ke kterým Národní ceny kvality bezpochyby patří," dodal ministr.

"Národní ceny kvality jsou nesrovnatelné s kterýmkoli jiným oceněním firem. Model excelence EFQM, podle kterého se hodnocení provádí, umožňuje objektivně porovnávat všechny parametry výkonnosti podniku, bez ohledu na jeho velikost, nebo obor činnosti. Model odhalí silné stránky a oblasti pro zlepšování a umožní trvalé zlepšování. Proto se ekonomické výsledky firem, které se do Národních cen kvality zapojí, výrazně zlepšují," vysvětlil Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR.

Právě využití Modelu excelence EFQM je pro účastníky nejvýznamnějším přínosem Národních cen kvality. Tento model, vyvinutý na zakázku největších evropských koncernů, je považován za nejúspěšnější manažerský nástroj současnosti. Podle nezávislých studií zlepšuje jeho dlouhodobé používání ekonomické výsledky firem o desítky procent.

Ve srovnání s vyspělými zeměmi Evropy Česká republika zatím v nasazování Modelu excelence EFQM výrazně zaostává. Hybnou silou zavádění jsou zejména firmy se zahraničními vlastníky, které jeho výhody dobře znají od svých mateřských společností. Přitom, díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu, mohou čeští podnikatelé model aplikovat s minimálními náklady, nebo využít jeho zjednodušené varianty START a START Plus.

Další důležitou oblastí, kde mají mnohé české firmy co dohánět, je Společenská odpovědnost organizací (CSR). Pro podniky, které si význam společenské odpovědnosti uvědomují, připravila Rada kvality dva programy usnadňující zavedení politiky CSR. Na regionální úrovni je to „Cena hejtmana za společenskou odpovědnost“ a pro firmy celostátního významu „Národní cena ČR za společenskou odpovědnost“. Účast v kterémkoli z nich znamená nejjednodušší a nejefektivnější cestu k zavedení funkčního konceptu Společenské odpovědnosti organizací.

Kromě ocenění v Programech Rady kvality ČR byla na slavnostním večeru předána i další ocenění: Cena Anežky Žaludové, Manažer kvality roku 2013, Cena za publicistický přínos v oblasti kvality, Ekoznačka EU, Česká kvalita – Czech Made, Certifikát managementu CSR a Ocenění za dlouhodobou spolupráci.