Kooperační burza: Rakouské a české firmy hledaly partnery

SP ČR spoluorganizoval setkání podnikatelů, jejímž cílem bylo navázat nové byznysové vztahy.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poměrně značný zájem projevily rakouské i české firmy o kooperační burzu, kterou dnes ve své centrále uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve spolupráci s obchodní sekcí Rakouského velvyslanectví a společností Advantage Austria. Velkou zasedací místnost do posledního místa zaplnili zástupci desítky rakouských a více než třech desítek českých firem, kteří přišli s cílem vyhledat spolehlivého partnera pro krátkodobou nebo i dlouhodobou spolupráci.

Vzhledem k odeznívající recesi má řada rakouských firem problémy se zajišťováním zakázek v důsledku nedostatečných výrobních kapacit. Naopak některé tuzemské firmy své kapacity nemají naplněné. Cílem kooperační burzy proto bylo, pomoci firmám vyhledat nové partnery.

„Akce je určena na podporu existujících vazeb mezi českými a rakouskými podniky i na nacházení vazeb nových. Je nám přitom jasné, že vzhledem k blízkosti obou zemí si firmy kontakty obvykle domluví samy,“ řekl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

„Tak velký zájem o účast jsme ani nečekali,“ poznamenal Stanislav Kázecký, který svým projevem kooperační burzu uvedl. „Naše obchodní spolupráce s Rakouskem je dlouholetá a vychází ze společných dějin, kdy součástí někdejšího Rakousko-Uherska byly i české země,“ připomněl.

Čechy s Rakušany podle Stanislava Kázeckého spojuje kromě společné historie i obdobná mentalita. „Stejný máme i názor na podnikání a v neposlední řadě jsou dobré i vztahy mezi naším Svazem a partnerským rakouským svazem Industriellenvereinigung. Navíc mnoho lidí z obou svazů spojují i navázaná osobní přátelství,“ konstatoval Stanislav Kázecký.

Burza, na níž byla účast bezplatná, byla určena zejména firmám zabývajícím se třískovým a beztřískovým obráběním, svařováním, výrobou výlisků a výkovků, povrchovou ochranou, výrobou ocelových konstrukcí, montáží konstrukčních uzlů. Zájem o účast měly zejména firmy působící na Moravě a ve Slezsku.