Šéf českých průmyslníků dojednává byznys v Koreji

  Jaroslav Hanák jednal s šéfy korejských asociací, čeká ho i setkání se zástupci rodinných čebolů Samsung, Hanwha, Hyundai.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Otevřít českým firmám dveře do Jižní Koreje je cílem návštěvy prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka v této asijské zemi. Jejím vrcholem bude zítřejší setkání s šéfy rodinných konglomerátů (čebolů) Samsung, Hanwha a Hyundai. „Budeme je informovat o potenciálu českých průmyslových, především strojírenských firem,“ uvedl Jaroslav Hanák, který tam plánuje ve druhém čtvrtletí příštího roku zorganizovat podnikatelskou misi. „Chceme si vyjasnit, o jaké obory a firmy mají Korejci zájem a předjednat podmínky pro potenciální účastníky naší mise,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Kvůli přípravě podnikatelské mise a vyjasnění možností účinnější spolupráce dnes Jaroslava Hanáka přijali prezident Korejské asociace importérů KOIMA pan Thomas T.Y.Shinn a viceprezident partnerské Federace korejského průmyslu FKI pan Seungcheol Lee. „Korejští partneři jasně vyjádřili zájem o české, především strojírenské výrobky a o mnohem intenzivnější ekonomickou spolupráci,“ uvedl Jaroslav Hanák. Potvrzuje to i skutečnost, že korejské firmy se chtějí v příštím roce prezentovat na zářijovém 56. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Korejská republika je ze strany českých firem stále ještě neprávem opomíjená destinace.  Podle objemu vzájemné obchodní výměny se řadí na 3. místo mezi největší obchodní partnery České republiky mimo Evropu ( po Číně a USA ). Obrat vzájemného obchodu dosáhnul v loňském roce téměř 3,7 miliardy USD, ale saldo je bohužel výrazně negativní.

Pro další rozvoj ekonomické a obchodní spolupráce jsou přitom vytvořeny dobré podmínky – bezvízový styk a přímé letecké spojení. Navíc má Česká republika v Koreji velmi dobré jméno. Nasvědčuje tomu fakt, že korejští investoři v České republice patří mezi TOP 10 nejvýznamnějších korejských společností.

Díky českému velvyslanectví ČR v Soulu a Českému centru je na vynikající úrovni také spolupráce v oblasti kultury. Prezident SP ČR Jaroslav Hanák měl mimo jiné možnost zúčastnit se slavnostního předání ceny za nejlepší překlad korejské literatury. Jednu z cen získali Miriam Loewensteinová a Marek Zemánek za překlad knihy Odkazy Tří království vycházející z korejské historie

Jaroslav Hanák se do ČR vrátí v pátek ve večerních hodinách.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět