Šéf průmyslníků: Vizi ČR by měla připravit „rada moudrých“

Svaz průmyslu a dopravy ČR pokračuje v tlaku na politiky, aby zastavili propad konkurenceschopnosti ČR ve srovnání se světem.    .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dvě desítky zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a asociací a řada významných tuzemských firem podpořily tzv. Libereckou výzvu, ve které Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzval v říjnu politické elity napříč politickými stranami k zastavení propadu konkurenceschopnosti země, ve které se oproti světu propadáme již několik let po sobě. Mezi signatáři jsou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků, svazy z odvětví automobilového průmyslu, hutnictví a slévárenství, strojírenství, plynárenství, dřevozpracujícího průmyslu i výzkumné organizace.

Předpokladem řešení tohoto klíčového problému země je podle Svazu nastavení vize České republiky pro delší časový horizont a přijetí reálné Strategie konkurenceschopnosti. I díky tlaku zaměstnavatelů bude mít vláda Jiřího Rusnoka jako téma k zítřejšímu jednání Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období let 2012 - 2020 - průběžnou zprávu o plnění jednotlivých projektů včetně návrhu na úpravu mechanismu jejího řízení.

„Musíme k přijetí Strategie konkurenceschopnosti získat politické strany napříč politickým spektrem. Měly by se dohodnout na zpracování jasného, věcného, časově určeného a personálně zajištěného dokumentu, který by nasměroval zemi na řadu let dopředu,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Chceme, aby tato strategie byla jednou z priorit vlády,“ dodal.

Současně prezident nejvýznamnějšího Svazu zaměstnavatelů v ČR navrhuje vytvoření tzv. „rady moudrých“, kteří by nastínili vizi republiky. Zastoupeni by v ní měli být ekonomičtí ministři, významní experti z řad opozice, představitelé zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a asociací, akademici i odboroví předáci. „V radě by měly mít místo společensky uznávané osobnosti, vizionáři, i ti, kteří by dokázali vize dostat do politiky a do praxe,“ uvedl Jaroslav Hanák. Právě o zastavení propadu konkurenceschopnosti ČR a zlepšení podnikatelského prostředí pro vytváření nových pracovních míst chce šéf Svazu jednat v příštích dnech s představiteli politických stran. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět