Reálná mzda stagnuje, příští rok se zvýší minimálně

  Řada tuzemských odvětví a firem nemá kondici zvyšovat výrazněji mzdy svým zaměstnancům.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Reálná mzda v České republice ve 3. čtvrtletí v podstatě stagnovala, když se nepatrně zvýšila o 0,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda přepočtená na počty zaměstnanců se v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku zvýšila o 1,3 %. Medián mezd činil 21 331 Kč.

Jistě zajímavým zjištěním je skutečnost, že se meziročně snížil podíl mimořádných odměn v průměrné mzdě v podnikatelské sféře, nižší byl i vliv přesčasové práce.

Nominální nárůst průměrné mzdy o 1,3 % je čtvrtý nejnižší za posledních deset let a potvrzuje přetrvávající nízké tempo mzdového růstu i křehkost české ekonomiky. Ta se letos propadne zhruba o 1,5 %. V příštím roce by HDP mohl narůst o přibližně o 1 % až 1,5 %.

Tomu odpovídají očekávání mzdového vývoje. Podle šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi průmyslovými podniky by nominální mzdy v příštím roce měly růst zhruba kolem 1 %.

Významná je diferenciace mezi podniky a sektory. „Prostor pro růst reálných mezd nenabídne hutnický průmysl, výroba počítačů či stavebnictví, kde průměrná nominální mzda klesla o 2,3 %. Na druhou stranu řada podniků, u nichž se situace stabilizovala a kterým rostou zakázky, by mohla v případě, že se pozitivní vývoj zakázek udrží na přelomu roku, zvážit mírné navýšení mezd,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nicméně v průmyslovém sektoru větší prostor pro výraznější nárůsty mezd prozatím není. „Se zohledněním vývoje spotřebitelských cen by nemusela reálná mzda klesnout, jako tomu bylo v posledních dvou letech,“ uvádí analytik Svazu.

Firmy budou nadále tlačit na snižování nákladů, podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR takové opatření použijí dvě třetiny z nich. Při mzdových vyjednáváních se dá očekávat tlak odborů na zvyšování mezd. Odbory v letech recese přistupovaly ke mzdovým požadavkům poměrně rozumně a upřednostňovaly udržení pracovních míst oproti mzdovým požadavkům. Ani v roce 2014 se situace na trhu práce nezmění a firmy zatím nedokážou výrazněji vstřebat zájemce o práci. Situace v ekonomice a výsledky řady firem neumožňuje vyjít vstříc požadavkům odborů.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět