SP ČR se bude angažovat při propagaci byznysu

České exportéry během zimních olympijských her v Soči 2014 podpoří Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz bude u toho.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU (MPO) SE ZAPOJÍ DO VLÁDOU SCHVÁLENÉHO PROJEKTU "ČESKÁ STOPA 2014", KTERÝ JE PŘIPRAVOVÁN VE SPOLUPRÁCI S ČESKÝM OLYMPIJSKÝM VÝBOREM (ČOV). CÍLEM MPO JE VYUŽÍT ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V SOČI (ZOH) K PŘEDSTAVENÍ ČR JAKO PRŮMYSLOVÉHO, OBCHODNÍHO A INVESTIČNÍHO PARTNERA.

Každá olympiáda je v současném globalizovaném světě událostí, která k sobě váže pozornost nejen sportovních příznivců. Nabízí totiž výjimečnou příležitost státům prezentovat se nad rámec tradičního pojetí olympijské účasti, a to zejména v oblastech kultury, cestovního ruchu a vědy. Zásadní však je potenciál olympijských her z hlediska obchodu, který si Česká republika plně uvědomila již při letních olympijských hrách v Londýně v roce 2012. I z důvodu mimořádně pozitivních ohlasů za prezentaci českého průmyslu a ČR během LOH v Londýně, kterou připravilo MPO, se rezort opět rozhodl podpořit exportéry a uspořádat prezentaci českého průmyslu i v případě nadcházejí olympiády v Soči.

Pro podporu českých exportérů do Ruska ze strany MPO navíc hovoří fakt, že se tyto ZOH budou konat v Rusku. Ministr Jiří Cienciala k tomu dodává: "Rusko patří mezi dvanáct prioritních zemí definovaných Exportní strategií ČR pro léta 2012 — 2020, což potvrzuje i zájem českých exportérů o toto teritorium. Ten je mimo jiné měřitelný i počtem žádostí o uspořádání Českých oficiálních účastí (ČOU) na zahraničních veletrzích a Rusko v tomto směru každoročně figuruje na prvním místě. Přestože Rusko stále zůstává pátým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR, dochází v letošním roce k poklesu obratu vzájemné obchodní výměny. Účast na projektu Česká stopa 2014 proto vnímám jako vítanou příležitost, jak dát obchodu nový impuls."

MPO se zaměří na podporu těch odvětví českého průmyslu, která produkují špičkové a pro ruský trh zajímavé výrobky, jež mají největší potenciál uspět. Odvětví budou vybrána na základě společné analýzy MPO, pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Rusku a také Svazu průmyslu a dopravy, Komory pro hospodářské styky se SNS, Hospodářské komory a dalších podnikatelských reprezentací. "Uvědomme si, že Rusko je mimo země Evropské unie top teritoriem našich exportérů. O to důležitější je zanechat tam naši stopu. Úspěchy našich sportovců jsou i vítězstvím našich firem, značek, know—how. Je proto důležité i při této světově významné události připomínat, a to za výrazného přispění MPO, že český sport je podporován naším byznysem. Je to správná cesta propagace naší země," uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je v těchto dnech na návštěvě Moskvy, kde jedná o podpoře byznysu a který navštívil i státní Dumu.

"Aktivitu MPO plně podporujeme a považujeme jí za jednoznačně přínosnou. Plánovaná prezentace českého průmyslu napomůže otevírání dveří na ruský trh pro nové české exportéry a těm stávajícím nabídne možnost prohloubit své obchodní vazby," říká výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS Ing. František Masopust.

Prezentace českého průmyslu bude umístěna do prostor Českého domu realizovaného Českým olympijským výborem a bude rozdělena do dvou částí: na jedné budou prezentovány české výrobky a průmysl, druhou část bude tvořit tzv. business zóna, kterou MPO poskytne českým podnikatelům. Po vzoru Londýna, kde se tento model již velmi osvědčil, budou moci zónu včetně jednacích prostor podnikatelé využít ke schůzkám se svými obchodními partnery. V nejbližší době MPO začne oslovovat oborové podnikatelské reprezentace (svazy, asociace, sdružení), které sdružují většinu českých podniků, aby jim tuto možnost nabídla.

"Sport je nejlepším reprezentantem České republiky. Vždyť 70 procent pozitivních zmínek v zahraničním tisku obstarává právě sport. Vítáme, že vláda podporu projektu schválila. Česká stopa 2014 navazuje na úspěšné aktivity před olympiádou v Londýně. Jsme přesvědčeni, že úspěch zopakujeme. Sport má obrovský potenciál, v Rusku usnadní pozici našim exportérům," říká předseda ČOV Jiří Kejval.

V rámci projektu "Česká stopa 2014" bude také v Praze na Letné vytvořen "Olympijský park Soči — Letná 2014". I zde MPO pronajme prostor, který se pro změnu zaměří zejména na prezentaci vysokých škol technického zaměření. Ve zbylé části vytvoří tzv. "Meeting point MPO", který bude sloužit jako místo setkání pro firmy, podnikatele a vybrané oborové asociace a komory k jednání mezi sebou nebo ve spolupráci se Zastupitelským úřadem Ruské federace v ČR. "Meeting point MPO" budou také průběžně navštěvovat i současní a minulí úspěšní čeští reprezentanti.

Prezentace českého průmyslu na ZOH je součástí dlouhodobé strategie MPO. I z toho důvodu MPO v loňském roce podepsalo s ČOV a Českou sportovní, a.s. Memorandum o porozumění umožňující bližší spolupráci úspěšných sportovců při prosazování obchodních zájmů, která je v současném světě naprosto běžnou věcí.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět