Vyjádření SP ČR k některým bodům koaliční dohody

SP ČR vidí v koaliční dohodě řadu pozitivních záměrů, které korespondují s jeho programovými prioritami a požadavky.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deklaroval a prosazoval je při jednáních s politickými stranami a některé z nich se promítly do obsahu textu koaliční dohody.


·         Při jednáních se stranami Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) poukazoval na propad konkurenceschopnosti ČR vůči světu. Požadoval proto vypracování vize dalšího směřování ČR. Koaliční dohoda tento požadavek považuje také za prioritu. Veškerá opatření by přitom měla být posuzována z hlediska konkurenceschopnosti, to by se mělo stát kritériem každého zásadního rozhodnutí. To se týká mimo jiné i daňových změn.

  • Zásadní je pro SP ČR deklarování významu a klíčové role průmyslu a dopravy pro českou ekonomiku, deklarování snahy o rychlejší přenos inovací do praxe a efektivní využití fondů EU pro podporu průmyslu.
  • SP ČR vítá poměrně razantní snahy, aby stát byl efektivnější a fungoval hospodárněji. Tento požadavek SP ČR prosazuje dlouhodobě.
·         SP ČR vítá, že koaliční dohoda se hlásí k podpoře výuky především technických oborů. Podle zjištění SPČR i jednání s firmami je nedostatek technicky vzdělaných pracovníků problémem číslo jedna napříč republikou. Technické obory by proto měly být státem výrazně podepřeny. Proto je pro SP ČR klíčové, jak intenzivně vláda podpoří snahy zaměstnavatelů zavést do vzdělávání prvky duálního systému, který se nyní testuje v pilotním projektu Pospolu.  

·         Výraznou komplikací podnikání v ČR je stav dopravní infrastruktury, poukazují na to členské firmy SP ČR a investoři. Proto je důležité, jak uvádí koaliční dohoda, zpracovat ucelenou a dlouhodobě udržitelnou koncepci dopravy.

·         Jasnou prioritou SP ČR je energetika, řada jeho stanovisek se odrazila v textu koaliční dohody. Shoda je v potřebě revidovat systém podpory obnovitelných zdrojů energie. V této souvislosti je důležitý postoj koaličních stran, že chtějí zachovat přiměřené ceny tak, aby česká ekonomika, a především zpracovatelský průmysl, byly konkurenceschopné.

·         Prioritou SP ČR jako i koaliční dohody je dokončení aktualizace Státní energetické a surovinové politiky.

·         Podobný postoj jako koaliční strany zastává SP ČR i v otázce výstavby Jaderné elektrárny Temelín.

·         Co se týká prolomení těžebních limitů, je zřejmé, že by takové rozhodnutí mělo být součástí energetické a surovinové politiky. Na druhé straně panuje shoda mezi zaměstnavateli, odbory i některými politiky, že by se prolomení nemělo příliš oddalovat.

·         V jednotlivých bodech koaliční smlouvy je patrná rozdílná míra konkrétnosti. Bude proto nutné domyslet a dopracovat některé z nich z hlediska dopadů. Týká se to i otázky výnosů z emisních povolenek a jejich využití pro projekt Zelená úsporám.

·         Po neblahých zkušenostech s čerpáním evropských prostředků SP ČR prosazoval zajištění efektivnějšího využití peněz EU. Proto je zásadní, aby nová koalice skutečně dokázala vytvořit podmínky pro maximální možný efekt čerpání prostředků v programovém období EU 2014-2020.

·         Po turbulentních změnách posledních let v daňové oblasti vítá SPČR slib, že nebudou prováděny změny v daňových předpisech, které by měnily výši zdanění v roce 2014.

·         Jednou z  priorit SP ČR je zlepšení výběru daní, tento záměr koalice také deklaruje.

·         Jednou z priorit zaměstnavatelů jsou změny v systému hodnocení a financování výzkumných institucí, stejně jako podpora aplikovaného výzkumu. Tento záměr je uveden v koaliční dohodě.

·         Mezi klíčové požadavky SP ČR patří zjišťování dopadů přijímaných zákonů na podnikání. V tomto mu koaliční dohoda vychází vstříc.

·         Stejně tak zaměstnavatelé považují přijetí funkčního a kvalitního zákona o státní službě za předpoklad změny fungování státu a státního aparátu, včetně fungování e- Governmentu.

·         Důležité bude nastavit účinný systém výměny zkušeností mezi vládou a politiky a sociálními partnery. Očekáváme zlepšení komunikace vlády se zaměstnavateli a podnikateli.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět