Zbyněk Frolík je osobností roku 2013

  Mezi byznysmeny je jedničkou člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a zakladatel společnosti Linet. Ocenění získal v anketě mezi podnikateli.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hospodářské noviny provedly koncem loňského roku anketu mezi podnikateli, v níž zjišťovali jejich názor na byznysovou osobnost roku. Ocenění získal zakladatel společnosti Linet Zbyněk Frolík, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a podnikatel, který v roce 1990 zakládal dnešní evropskou jedničku ve výrobě zdravotních lůžek v kravíně v Želevčicích u Slaného.


Z firmy, do které vložil kapitál 400 tisíc a od té doby ani o korunu víc, vybudoval společnost s miliardovými tržbami. Frolíkův Linet se tak může za svých dvacet let existence chlubit více než milionem prodaných lůžek. A daří se mu stále lépe. „Letošní plán tržeb jsme si stanovili na 150 milionů eur a zatím to vypadá, že ho splníme. Jsou to pro nás rekordní čísla, nikdy jsme tolik neprodali. A příští rok očekáváme další růst až na 180 milionů eur,“ říká Frolík s tím, že za pět let by se firma měla dle plánů dostat až na 250 milionů eur, téměř dvojnásobek roku 2012.

Zbyněk Frolík, který 29. prosince oslavil 60. narozeniny, však pomalu přemýšlí, že řízení Linetu předá. „Výkonným ředitelem je již několik let Tomáš Kolář. Máme kolektivní rozhodování, já se starám o ty příjemné věci, jako je výroba, výzkum a vývoj, strategie a podobně. A pokud jde o kontrolu kvality, finance a podobně, ty jsem nechal jiným,“ říká s úsměvem Frolík. Nevylučuje ani úplný odchod z výkonných funkcí. „Je čas předat řízení mladším manažerům, a je tak možné, že do pěti let budu jen v dozorčí radě. Nevylučuji ani, že tu naši firmu prodáme, nabídky máme co čtrnáct dní,“ dodává.

Ačkoliv Zbyněk Frolík Linet již více než 20 let řídí, není jeho majoritním vlastníkem. Polovinu v holdingu Linet Group SE, sídlícím v Nizozemsku, vlastní 17 akcionářů německé firmy WiBo, třetina patří Frolíkovi a zbytek jeho společníkům Luďkovi Šofrovi a Ivanu Husákovi.

Plány na předání otěží v Linetu ovšem neznamenají, že by šel Frolík úplně do důchodu, má plno byznysových i nebyznysových aktivit. „Máme sportcentrum a dva hotely, které řídí manželka,“ říká. Ale aktivity má mnohem širší. „Investoval jsem ve Slaném do sedmi stovek bytů, založili jsme i firmu, která v Rusku prodává autobusy Iveco, a investoval jsem do čtyř private-equity projektů. Každý je trošku jiný, švýcarský se bude například zabývat zdravotními implantáty, další projekt založený v Holandsku investuje do větrných elektráren na polském pobřeží,“ říká.

To, že si Frolík mezi podnikateli drží velké renomé, není ale způsobeno jen jeho úspěchy v byznysu, ale i nespočtem společenských aktivit. V roce 2010 například mezi podnikateli rozjel kampaň proti zadlužování státu, angažuje se v předsednictvu Svazu průmyslu a dopravy, je v radě vlády pro výzkum a inovace, pracoval jako poradce ministra průmyslu a obchodu i ministra zahraničí a dle vlastních slov podporuje i exportní aktivity CzechTradu. „Jsme experti na veřejné soutěže, v rámci nichž jsme prodali 90 procent z našeho milionu prodaných lůžek. A můžeme tak ostatním českým podnikům za hranicemi pomoci,“ říká Frolík.

Jeho aktivity se ale rozšiřují i na vzdělávání. V Česku založil například Akademii produktivity a inovací. „Ta funguje v desítkách podniků, většinou z automobilového průmyslu. Pořádáme semináře i školení a radíme, jak v konkrétních projektech zvýšit produktivitu práce. Propojujeme tak know-how Linetu se znalostmi dalších firem,“ říká.

Sám Frolík uvádí, že důvodem, který ho k založení akademie vedl, byl problém se sháněním kvalitních dodavatelů. „Většinu věcí si vyrábíme sami, protože ty firmy to jednoduše neumí vyrobit levněji než my. Tak je to prostě naučíme a pak to od nich kupujeme,“ říká.

Kromě vzdělávání firem se ale Frolík soustředí i na vzdělávání dětí. Letos proběhlo druhé kolo projektu Matematika s chutí, jehož cílem je hlavně motivovat učitele k zábavnější výuce matematiky na školách. „Úroveň matematiky u žáků neuvěřitelně upadá. Ta je přitom prospěšná nejen v budoucnosti při získávání zaměstnání, ale obecně rozvíjí myšlení dítěte,“ říká Frolík. Spolu s dalšími společnostmi tak dal dohromady několik milionů korun a projekt rozjel.

Zbyněk Frolík
Zakladatel a jednající společník firmy Linet, která je jedním z největších výrobců nemocničních lůžek na světě. Vystudoval ČVUT Praha, podnikat v oblasti nemocniční techniky jej poprvé napadlo během působení ve FN Motol (1987 - 1990), kde pracoval jako vedoucí technického odboru. Přednáší na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, na ČVUT a na Vysoké škole ekonomické v Praze. Je členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR,  Rady vlády pro výzkum vývoj a inovace, České rady pro obchod a investice MPO ČR, Vědeckých rad Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a Ústřední vojenské nemocnice a dalších institucí působících v oblasti vzdělávání a byznysu. Je také nositelem řady domácích i mezinárodních manažerských ocenění, stal se Manažerem roku ČR 2009.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět