Vedení Svazu průmyslu se sešlo s Pavlem Bělobrádkem

Jaroslav Hanák, prezident SP ČR, byl v čele delegace, která jednala s budoucím ministrem pro výkum, vývoj a inovace.    .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a další členové představenstva a Expertního týmu Svazu se včera večer sešli s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, pravděpodobným ministrem pro výzkum, vývoj a inovace, který bude také řídit Radu vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

„Byl jsem příjemně překvapen zájmem pana Bělobrádka o pochopení souvislostí mezi výzkumem, vývojem a inovacemi a konkurenceschopností naší země. Přirozeně, že potřebuje nějaký čas k tomu, aby se v tématice zorientoval. Setkání považuji za začátek intenzivní spolupráce a častějšího jednání se zástupci byznysu a s odborníky,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Delegace zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR předložila Pavlu Bělobrádkovi programové priority pro oblast výzkumu, vývoje a inovací. Patří k nim požadavek na změnu kritérií hodnocení výsledků či požadavek, aby stát podporoval špičkové výzkumné ústavy a nikoliv podprůměrné.

Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje za účelnou postupnou změnu poměru mezi základním a aplikovaným výzkumem. Vychází ze zjištění, že v silných ekonomikách jako jsou USA, Japonsko, Korea a další země je tento poměr nastaven výrazně ve prospěch aplikovaného výzkumu (v %, USA 76 : 23, Japonsko 79 : 21, Korea 69 : 31). Ale i ve vyspělých západoevropských zemích je tento poměr nakloněn aplikovanému výzkumu 57 : 43 procentům. V České republice je tento poměr zhruba půl na půl.

Svaz průmyslu a dopravy ČR prezentoval Pavlu Bělobrádkovi postoj, že právě výzkum, vývoj a inovace jsou základem pro zvýšení ekonomické výkonnosti země a její konkurenceschopnosti, která v mezinárodním srovnání klesá již několik let za sebou. Výraznější podpora inovativnosti a inovací by naopak zvýšila ziskovost firem, jejich exportní výkonnost, což by zvýšilo zaměstnanost.

Při jednání bylo dohodnuto, že pravděpodobný místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se po uvedení do funkce zúčastní některého z jednání představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět