Exportéři chtějí pokračování spolupráce MPO a MZV

Prezident Svazu a další zástupci SP ČR se neformálně setkali se stovkou účastníků podnikatelských misí a hostů. Mezi nimi byli ministři J. Cienciala a J. Kohout.   .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Požadavek na pokračování dobré spolupráce mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem zahraničních věcí ČR bylo hlavním sdělením neformálního setkání účastníků zahraničních podnikatelských misí, které organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR, a dalších hostů s vedením Svazu v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem. „Spolupráce mezi oběma rezorty přinesla efekty pro firmy i pro tuto zemi,“ uvedl Jaroslav Hanák v úterý 21. ledna v místě konání akce v Břevnovském klášteře v Praze. Poděkoval všem účastníkům misí, kterých Svaz od roku 1993 uspořádal 130, a to zejména do zemí významných pro ČR z hlediska obchodu i do exotických destinací. Mezi hosty bylli přítomni ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a ministr zahraničních věcí v demisi Jan Kohout.

Ministr Jiří Cienciala konstatoval, že průmyslu pomáhá i spolupráce jeho úřadu s ministerstvem zahraničních věcí, kterou oba úřady zahájily v červenci podepsáním ujednání o spolupráci při budování, provozování a řízení sítě zahraničních obchodních zastoupení. Cílem spolupráce je podpora českých exportérů v zahraničí a ekonomických subjektů se zájmem o investování v ČR při efektivním zacházení se státními prostředky. „Věřím, že i naši následovníci budou ve spolupráci pokračovat,“ uvedl Jiří Cienciala.

Jak také řekl, zahraniční podnikatelské mise pořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR, při nichž mají zástupci velkých i menších českých firem možnost doprovázet oficiální delegace ministrů, premiérů či prezidenta republiky, znamenají pro podniky velký přínos.

Pozvání na setkání účastníků podnikatelských misí přijala stovka zástupců významných průmyslových podniků, partneři z bank a finančních institucí i státních institucí. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět