Delegace státu Sarawak jednala v Praze

SP ČR organizačně zajišťoval incomingovou podnikatelskou misi, která doprovázela vicepremiéra malajsijského státu Sarawak.   .

-------------------------------------------------------------------------------------

Byznysové fórum pod názvem „Sarawak – obchodní a investiční příležitosti pro české firmy“, uskutečněné dnes v Praze, bylo platformou, v jejímž rámci dnes jednali místopředseda vlády Alfred Jabu a dva ministři malajsijského státu Sarawak, provázených dvacítkou zástupců tamního byznysu s českými hostiteli ze Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a čtyřmi desítkami tuzemských podnikatelů. Při akci bylo podepsáno memorandum o porozumění mezi firmami Hydropol, a.s. a NAIM Holdings Berhad v oblasti vodní energetiky.

Podnikatelská mise ze státu Sarawak je zaměřena zejména na energetiku a ekologii, v obchodní delegaci je zastoupena elektrárenská společnost Sarawak Energy a nejvyšší vedení několika dalších klíčových firem v těchto oborech.

Návštěvu organizačně zajišťoval Svaz průmyslu a dopravy ČR, jehož prezident Jaroslav Hanák byznysové fórum zahájil. V úvodu zmínil, že návštěva je reakcí na podnikatelskou misi Svazu s prezidentem Václavem Klausem do Sarawaku v červnu 2012. Tehdy tamní strana vyjádřila zájem o spolupráci s Českou republikou a o její návštěvu. „Příjezd zástupců státu Sarawak a podnikatelů je konkrétním výsledkem naší podnikatelské mise do tohoto státu a dobrý signál zájmu o českou energetiku a environmentální technologie,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Vicepremiér Alfred Jabu informoval přítomné o investičních pobídkách pro zahraniční zájemce, zejména pak o projektu podpory investorů SCORE. „Zveme české firmy, aby u nás investovaly a využily výhod programu SCORE,“ uvedl.

Z hlediska návštěv z Malajsie do ČR, pokud jde o rozsah a zastoupení, se jedná o nejvýznamnější misi v posledních letech. Na jejím uskutečnění spolupracoval Svaz průmyslu a dopravy ČR se zastupitelským úřadem ČR v Kuala Lumpur. „Spolupráce byla na velmi dobré úrovni. Díky tomu se podařilo zajistit tuto úspěšnou akci,“ uvedla Dagmar Kuchtová, ředitelka Sekce mezinárodních vztahů SP ČR.

Zítra delegace ze státu Sarawak, který má 2,5 milionu obyvatel a jehož prioritami jsou rozvoj energetického a těžkého průmyslu, ale i vodohospodářství, navštíví firmu Hydropol a Mavel.