Rusko v hledáčku českých exportérů stále hraje prim

SP ČR, HK ČR a Komora SNS uspořádaly seminář, na němž se sešlo několik desítek zájemců o informace o byznysových příležitostech.

 

Ruská federace pro české exportéry dlouhodobě představuje klíčový trh, o který z jejich strany neustává zájem. Potvrdila to i konference nazvaná Rusko jako obchodní partner, kterou v úterý 18. února v rámci akce Olympijský park Soči – Letná 2014 ve stanu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) na pražské Letenské pláni uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve spolupráci s Hospodářskou komoru ČR a Komorou pro hospodářské styky se SNS, jejíž výkonný ředitel František Masopust konferenci uváděl. O velkém zájmu firem svědčí skutečnost, že se jí zúčastnilo na osm desítek jejich zástupců.

Jak zaznělo při setkání, z hlediska vzájemného dosaženého objemu obchodního obratu Rusko na seznamu českých obchodních partnerů zaujímá pátou příčku s podílem 4,6 procenta. Z ČR se do Ruska vyváží zejména strojírenská produkce a dopravní technika, v dovozu z Ruska do ČR jednoznačně dominují suroviny. Český vývoz do Ruska se za uplynulých deset let zdesetinásobil a loni dosáhl hodnoty šesti miliard dolarů.

„Čísla nás ujišťují, že je to perspektivní trh a že stojí za to, aby se o něj české firmy popraly,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Připomněl exportérům, že s expanzí na ruské trhy jim jsou přímo na místě připraveni pomoci zástupci MPO v kancelářích v Moskvě, Petrohradě a Jekatěrinburgu. Jejich úkolem není jen podpora českého exportu do Ruska, ale i pomoc zájemcům o dovoz z Ruska do ČR.

V debatě měli účastníci setkání zájem o informace o službách, které českým exportérům poskytují Česká exportní banka (ČEB) a pojišťovna EGAP. „Máme v obsluze tohoto teritoria velkou tradici. ČEB na tomto trhu působí už od roku 1995,“ uvedl ředitel odboru ČEB Petr Križan. Zdůraznil, že mají zájem nejen o financování velkých projektů, ale pro prostředky si do banky mohou přijít i zástupci menších společností.“Žádný projekt pro nás není příliš velký ani příliš malý,“ prohlásil.

Na obdobně širokou klientelu má podle náměstka generálního ředitele EGAP Milana Šimáčka zacíleno také jeho pojišťovna. „Jsme připraveni vám v exportních aktivitách pomoci a usnadnit vám přístup k financování,“ uvedl Milan Šimáček.

Ředitelka Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Dagmar Kuchtová poukázala na vysokých zájem firem o spolupráci s ruskými podnikateli. "Ruská federace, která je trvalou součástí prioritních zemí českého exportu, se těší také trvalému zájmu členů Svazu průmyslu a dopravy ČR. Proto jsme rádi využili nabídky ministerstva průmyslu a obchodu, podílet se na přípravě diskusního setkání při příležitosti ZOH v Soči zaměřeného na podporu a propagaci obchodní a ekonomické spolupráce s Ruskou federací,“ uvedla Dagmar Kuchtová.

„V živé diskusi v závěru setkání se formou konkrétních dotazů potvrdilo, že projekty českých firem v Rusku i přes problémy, na které tam někdy narážejí, mají velkou perspektivu,“ konstatovala Dagmar Kuchtová.

Naplnění potenciálu, který ruský trh pro české exportéry má, by měla přispět i na podzim naplánovaná návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana v Rusku, jehož doprovodí podnikatelská mise. Jako již tradičně ji uspořádá právě SP ČR. „Očekáváme, že o ni bude mimořádný zájem,“ dodala.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět