Fórum Industriale přináší řešení pro firemní vzdělávání

Praktické programy a postupy řešení aktuálních vzdělávacích potřeb firem dnes v Praze představila konference Fóra Industriale.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) chce do budoucna garantovat sběr potřeb a přípravu vzdělávacích programů na míru výrobním firmám.

Konference se uskutečnila pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. SP ČR na ní představil nejzajímavější postupy a programy, které by měly pomoci řešit aktuální potřeby vzdělávání ve firmách.

Platforma Fórum Industriale s odbornou garancí SP ČR v uplynulém roce zjišťovala problémy a podněty, které trápí většinu výrobních firem. „Dnes jsou naše firmy denně bombardovány spoustou vzdělávacích nabídek, aniž by bylo zřejmé, která z nich by mohla firmě pomoci. Připomíná to hledání jehly v kupce sena. My jsme se rozhodli trend otočit a nejdříve se firem zeptat, co opravdu v oblasti vnitropodnikového vzdělávání potřebují, a pak najít nejvhodnější programy a lektory, kteří jsou schopni toto zadání naplnit“, řekl viceprezident SP ČR Radek Špicar.

Nejzajímavější postupy dnes na konferenci představili přímo zástupci firem, kteří je vyzkoušeli anebo jsou přímo autory know-how. Za všechny lze jmenovat Radku Menšíkovou, ředitelku odboru vzdělávání společnosti Vítkovice a.s., která zde prezentovala program na zjišťování finanční efektivnosti investic do vzdělávání. Dalšími tématy byly např. příprava na budoucí přání zákazníka, získávání podpory pro změnu či optimální využití potenciálu zaměstnanců v týmu. „Podstatné je, že si účastníci mohli všechny postupy vyzkoušet při praktických workshopech“, uvedla předsedkyně Fóra Industriale Vlaďka Roldánová.

Zájem o tematiku měli i zástupci státní správy. „Je i zájmem ministerstva podporovat zvyšování kvality a efektivity vzdělávání ve firmách, zvláště těch menších a středních, které nemají prostředky na své interní lektory a nabídka vzdělávacích společností je pro ně roztříštěná a nejasná,“ konstatoval Eduard Muřický, ředitel sekce průmyslu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

SP ČR plánuje obdobné akce pořádat i v budoucnu v přibližně ročním cyklu. Více informací o projektu najdete na webu www.forumindustriale.cz. Fotogalerie z konference je zveřejněna zde:

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět