SP ČR: Předpokládáme intenzivní spolupráci MPO a MZV

Vedení Svazu po jednání s ministrem půrmyslu a obchodu J. Mládkem chystá schůzku i s ministrem zahraničí L. Zaorálkem.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR s obavami sleduje vývoj v některých exportních teritoriích. O to důležitější úlohu by měla sehrávat ekonomická diplomacie a spolupráce mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Svaz průmyslu a dopravy ČR je přesvědčen, že spolupráci napomůže skutečnost, že oba resorty jsou v gesci ministrů jedné politické strany.

Mezi MPO a MZV byla v roce 2000 podepsána dohoda o spolupráci, která se týkala zajištění zahraničně obchodní politiky, zahraničního obchodu a podpory exportu v činnosti zahraniční služby ČR a byly nastaveny standardní vztahy. „Věříme, že standardní spolupráce bude pokračovat,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.V loňském roce bylo pak mezi šéfy MPO a MZV podepsáno Ujednání o zásadách spolupráce při budování, provozování a řízení sítě zahraničních zastoupení MPO.

Se současným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem se vedení svazu v čele s jeho prezidentem již sešlo k projednání společných kroků k podpoře exportu. „Vítáme skutečnost, že pan ministr s námi vede aktivní dialog o konkrétních formách podpory exportu a aktuálních ekonomických tématech. Oceňujeme jeho snahu posílit agenturu CzechTrade tak, aby dobře sloužila účelu, pro který byla založena, to znamená podpoře exportních aktivit českých firem,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jak také Jaroslav Hanák uvedl, Svaz vnímá snahy ministra průmyslu a obchodu zefektivnit a zlepšit činnost agentury CzechInvest. Týká se to posílení služeb pro podporu investic a vytváření podmínek pro stávající investory, aby měli větší motivaci část svého zisku dále investovat v ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR očekává, že se bude pokračovat v naplňování hlavních cílů Exportní strategie ČR pro období 2012 až 2020, která vznikala ve spolupráci s podnikatelskou sférou. Vítá možnost ovlivňovat proexportní politiku státu v rámci zasedání Řídícího výboru pro implementaci Exportní strategie a možnost nominovat a v rámci výběrových řízení spolurozhodovat a výběru vhodných osob do zahraniční sítě MPO.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět