Prezident navštívil členské firmy SP ČR na Olomoucku

Prezident republiky Miloš Zeman se při návštěvě Olomouckého kraje zastavil ve trojici členských firem Svazu - Siemens, PAPCEL a FTL.

 

Se zástupci členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) se prezident Miloš Zeman setkal již první den návštěvy, která se uskutečnila v prvním březnovém týdnu, na obědě uspořádaném hejtmanem kraje.

V dalších dnech zamířil nejprve do navijárny mohelnického závodu Siemens Elektromotory s.r.o., který ve svém oboru patří k předním světovým výrobcům. Stal se tak první hlavou státu, která navštívila tento závod, jenž je největší svého druhu v Evropě. Seznámil se zde s činností linky navíjení statorového svazku a výrobou elektromotoru; jako suvenýr od vedení firmy si odvezl popelníček ve tvaru elektromotoru.

Další zastávkou prezidentské kolony byla Litovel, kde si Miloš Zeman prohlédl areál výrobního závodu společnosti PAPCEL, a.s., předního domácího výrobce strojů a zařízení pro papírenský průmysl. Obchodní výsledky společnosti a její priority hostu představil její generální ředitel a předseda představenstva David Dostál. Hlavním exportním trhem PAPCELu jsou Rusko a Bělorusko, proto se při diskusi o možnostech českého exportu stočila řeč i na nynější neklidnou situaci na Ukrajině. Návštěvu společnosti uzavřela diskuse s jejími zaměstnanci.

Cesta hlavy státu po Olomouckém kraji vyvrcholila v Prostějově, kde Miloš Zeman navštívil společnost FIRST TRANSPORT LINES (FTL) majoritního vlastníka Jaroslava Hanáka, prezidenta SP ČR. „Kde jinde ukončit den na Hané, než u pravého Hanáka,“ položil v odlehčeném duchu řečnickou otázku Miloš Zeman při příjezdu do areálu firmy. Poté, co jej šéf firmy a rovněž poradce hlavy státu Jaroslav Hanák seznámil s historií i současností společnosti, zúčastnil se debaty s osmi desítkami zaměstnanců – hovořilo se o ekonomických otázkách, ale zejména o sociálním dialogu a benefitech pro pracovníky.

„Pan prezident svou návštěvou členských firem Svazu prokázal, že ho nezajímají jen suchá čísla, ale také reálný život firem a jejich zaměstnanců,“ řekl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. „Vážíme si toho, že si i při svém náročném programu dokázal udělat čas na návštěvu našich společností. Věříme, že se dobrá spolupráce s hlavou státu bude k prospěchu firem i zaměstnanců zúročovat i v budoucnosti,“ konstatoval.

Prezident Miloš Zeman navštěvuje kraje již od září loňského roku, jeho cesty zahájila návštěva Zlínského kraje. Do Olomouckého kraje se chystal již loni v listopadu, cestu však odložil kvůli poraněnému kolenu.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět