Kondice českého průmyslu se v lednu zlepšila

Lednové výsledky průmyslu, jak je dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), lze i přes mírný meziměsíční pokles produkce hodnotit jako příznivé.

Výsledky navazují na pozitivní změnu trendu druhé poloviny loňského roku a opět se potvrzuje význam průmyslu pro ekonomiku, jak z hlediska jeho podílu, tak z hlediska příspěvku k oživování naší ekonomiky, míní analytik Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) Bohuslav Čížek. Tempa meziročního růstu i nadále těží ze zhoršených výsledků na přelomu roku 2012/2013.

"Lze potvrdit, že průmysl a zejména jeho zahraniční zakázky vykazují již několik měsíců velmi dobrou dynamiku. Už výsledky HDP za 4. čtvrtletí ukázaly, že hrubá přidaná hodnota průmyslu jako klíčového sektoru naší ekonomiky vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 2,9 %, což je nejvyšší růst po sektoru peněžnictví a pojišťovnictví. Sektor průmyslu má ale několikanásobně větší podíl na přidané hodnotě, a tak jeho kladný příspěvek k meziročnímu vývoji HDP lze považovat ve čtvrtém čtvrtletí 2013 za nejvýznamnější. To se samozřejmě postupně mírně začne odrážet i v sektorech kolem průmyslu," uvedl Bohuslav Čížek.

Ani nyní ještě ale nelze ztrácet opatrnost. Hospodářské výsledky firem či jistoty nejsou takové, aby umožnily rychlejší a stabilnější růst založený například na investicích. Stále se jedná o makroekonomické číslo s určitou diferenciací mezi sektory i podniky. Oživení se zatím nekoná například u sektoru těžba a dobývání.

Na druhou stranu, pozitivní v tomto smyslu je zaznamenání určitého zlepšení u většího počtu dílčích odvětví a podniků. Zakázky či průmyslová produkce se mírně zlepšují více „napříč odvětvími“. I když zatím je brzy na to z toho vyvodit jednoznačný závěr, tak to lze vnímat jako mírně pozitivní znak. Například, co se týká zakázek, tak ve struktuře vybraných odvětví, které sleduje ČSU, došlo v lednu k poklesu celkových zakázek pouze u „Výroby chemických látek a chemických přípravků“, kde navíc nelze činit závěr z jednoho měsíce a může se jednat o krátkodobý výkyv. Primárním tahounem výroby ve zpracovatelském průmyslu zůstává výroba motorových vozidel a z toho těží i související odvětví.

 

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět