Tripartita: Jak zachránit co nejvíce evropských peněz

  Zaměstnavatelé a vláda a odbory se shodli v prioritní potřebě dále řešit problém nedočerpaných prostředků z bruselských fondů.  .

----------------------------------------------------------------------------------------

Zaměstnavatelé v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) se při tripartitním jednání v pondělí 17. března shodli s vládou premiéra Bohuslava Sobotky a také s odborovými centrálami na jasné prioritě zachránit co nejvíce prostředků při čerpání z evropských fondů. „Oceňujeme výrazné aktivity ministryně pro místní rozvoj a jejího týmu. Bohužel jen hasí požár, který teď dokážeme utlumit jen částečně,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Podle odhadů by ztráty kvůli předchozí vládě za roky 2007 až 2013 mohly v případě černého scénáře dosáhnout přes 62 miliard korun. SP ČR ocenil snahy MMR výrazně snížit tuto částku, a to i při jednání v Bruselu.

„Bude úspěchem, pokud se podaří stáhnout letošní odhadovanou ztrátu na polovinu, to znamená na 12 miliard korun. Není ovšem účelné dočerpat prostředky za každou cenu, protože bychom se vystavovali riziku korekcí, které by pak šly na vrub státního rozpočtu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Tripartita se shodla na potřebě razantně řešit fungování Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS), kde je zmrazena řada veřejných zakázek za více jak 22 miliard korun. Vláda přislíbila, že situace ohledně příliš dlouhých termínů v rozhodování ÚOHS se bude dále řešit.

SP ČR požádal ministra financí Andreje Babiše, aby přehodnotil záměr jeho resortu, aby v nových pravidlech spolufinancování Evropských fondů, v nichž navrhuje snížení státního podílu pro firmy, včetně malých a středních, a také krajů a obcí na nulové procento. EU podíl by podle tohoto návrhu představoval 85 %, příjemce prostředků by měl z vlastních zdrojů financovat 15 %.

Za bariéry čerpání z EU fondů považuje SP ČR nastavení zákona o veřejných zakázkách. „Požadujeme jeho novelu, která je nutná, aby se zakázky už nebrzdily,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelé upozornili na problém projektové přípravy dopravních staveb, jako důsledek činnosti předchozích vlád. S ministrem dopravy se sociální partneři shodli na této prioritě a na nezbytnosti ho důrazně řešit. „Je to dlouhodobý problém. Občané přesto potřebují jasný signál, jak jsou řešeny problémy s projektovou přípravou a s výkupem pozemků,“ uvedl šéf SP ČR.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět