Svaz podpořil středoškolskou soutěž svářečů

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) převzal záštitu nad Soutěží o zlatou helmu firmy SIAD pro žáky středních technických učilišť a středních škol.

Již 2. ročník soutěže v minulém týdnu uspořádala Střední škola technická (SŠT) Most. Šlo o jednu z řady aktivit, jimiž se SP ČR dlouhodobě snaží podporovat technické vzdělávání mládeže v Česku.

Záběr původně lokální soutěže, které se loni zúčastnilo 15 škol, se letos více než zdvojnásobil.  Zapojilo se tak do ní na 32 škol z celé ČR. Úkolem pěti desítek soutěžících bylo nejen prokázat praktickou znalost různých metod svařování, své schopnosti změřili i v písemném testu.

Cenu Svazu průmyslu a dopravy ČR pro nejúspěšnější školu si odvezli zástupci SOŠ a SOU Vlašim, vítězové jednotlivých kategorií získali jako ocenění svářečské kukly.

Kromě společnosti SIAD, jež soutěži dala své jméno, se na organizaci i financování podílely i firmy Fronius a Bilfinger. Hostem soutěže byl i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Účastníci soutěže měli kromě zápolení čas i na prohlídku areálu školy, mohli si také vyzkoušet svařování na speciálním trenažeru – tuto možnost využili i učitelé a další hosté z doprovodu soutěžících. Kromě toho mohli při neformálních diskusích hovořit o problematice učňovského školství.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět