SP ČR podpořil vstup Srbska do EU

  Svaz průmyslu a dopravy ČR zorganizoval podnikatelskou misi do Bělehradu, kde na podnikatelském fóru vystoupili prezident republiky i šéf Svazu.  .

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byznysového fóra, které proběhlo v budově srbské Obchodní a průmyslové komory, se zúčastnily i hlavy obou států. V závěru jeho oficiální části vystoupil prezident Miloš Zeman a poukázal na tradiční dobrou spolupráci obou zemí.

Jen v loňském roce obrat vzájemného obchodu překročil 670 milionů eur, český export z toho tvoří více jak polovinu. Dřívější výrazná pozitivní bilance se však postupně snižuje. České investice v Srbsku představují zhruba 30 milionů eur, což stejně jako v případě obchodu zdaleka nenaplňuje možnosti.

Jak potvrzuje každoroční šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, o Srbsku jako exportní a investiční destinaci uvažuje nemalé procento našich firem. „Řada našich firem zvažuje investice, zejména v kontextu přidružení Srbska k EU a v očekávání budoucího vstupu země do EU,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle Dagmar Kuchtové, ředitelky Sekce mezinárodních vztahů SP ČR, aktuálně projevují zájem tuzemské firmy zejména o velké veřejné zakázky v železniční dopravě, mimo jiné o rekonstrukci hlavního nádraží v Bělehradě a o výstavbu železničních koridorů. V centru zájmu je i chemická výroba a vodohospoářství, ale i energetika a těžební průmysl.

Srbský tajemník Ministerstva obchodu a telekomunikací Stevan Nikšević ocenil ve svém příspěvku na Fóru, že Srbsko je zařazeno mezi prioritní exportní země a poděkoval České republice za rozvojovou pomoc ve výši 28 milionů eur. Jak upozornil Jaroslav Hanák, byli to právě zástupci tuzemského byznysu, kteří prosadili, aby se Srbsko objevilo mezi 12 prioritními zeměmi.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět