Průmysl v ČR: únor přinesl další dobrou zprávu

Dynamika průmyslové produkce a průmyslových zakázek byla v únoru pozitivním faktorem pro vývoj celé ekonomiky.

Jak dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), průmyslová produkce vzrostla meziročně o 6,7 %, meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů o 1,7 %.

 „Nízká srovnávací základna z přelomu 2012 a 2013 a delší dobu trvající slabší výkonnost ekonomiky jsou zatím minusem, i tak lze tempa růstu vnímat jako dobré vykročení do roku 2014,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Jsou to další čísla signalizující vývoj průmyslu v prvním čtvrtletí, které navázalo na příznivý trend v druhé polovině loňského roku. Současný vývoj pomáhá průmyslu stabilizovat se, a v některých firmách či odvětvích postupně i překonávat předkrizová tempa výroby a tržeb. Pokračování trendu v následujících měsících je předpokladem obnovy výše finančních výsledků firem, zaměstnanosti a investic, kde si na růst musíme ještě počkat,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Kromě statistik ČSÚ či indexu nákupních manažerů se meziročně zlepšil ekonomický sentiment a očekávání. Stále více firem potvrzuje nárůsty zakázek, zejména ze zahraničí. Hodnota nových zakázek jako indikátoru vývoje průmyslové produkce pro následující měsíce narostla dle ČSÚ celkově o 19,9 procenta. Z toho o 11,9 procentního bodu se zasloužilo odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Zahraniční zakázky jako hlavní tahoun obnovy vzrostly o 23 %. Domácí poptávka dosáhla také poměrně příznivé hodnoty nárůstu zakázek o14,1 %.

 „Další pozitivní náznak výsledků se nabízí při pohledu na strukturu temp produkce a zakázek podle vybraných odvětví. U vývoje hodnot nových průmyslových zakázek lze vidět růsty napříč všemi vybranými odvětvími,“ uvedl Bohuslav Čížek. Mezi firmami a odvětvími je však nadále patrná diferenciace a finální výsledky rozhodně nejsou dány kladnými hodnotami za většinu firem. Často je pozitivním signálem i to, že už se výsledky dále nepropadají a firmy se začínají alespoň stabilizovat.

Z pohledu sektorů dále vysokých hodnot růstu produkce a zakázek v současné době dosahuje výroba motorových vozidel (meziroční nárůst produkce 16,1 %, zakázek 34,3 %), výroba kovových konstrukcí (meziroční nárůst produkce 9,6 %, zakázek 19,2 %) či výroba pryžových a plastových výrobků. Ukazují se silné vazby a vliv automobilového průmyslu. Třetí měsíc v řadě rostly zakázky a výroba počítačů a elektronických zařízení, tedy v odvětví, které v posledních letech patřilo mezi nejvíce zasažené. Zakázky v tomto odvětví v tomto sektoru  únoru vzrostly o 23,6 %. Výkyv směrem dolů zaznamenala únorová produkce odvětví výroby strojů a zařízení (-5,1 %), jejíž zakázky ale pokračovaly v růstu (5 %). Pokles produkce v únoru zaznamenala například výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět