Prezident SP ČR jednal s ministrem zahraničí

Ministr Lubomír Zaorálek při schůzce s vedeníém Svazu průmyslu a dopravy ČR deklaroval zájem o spolupráci s MPO ve prospěch exportérů a investorů.  .

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák se 8. dubna setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. K hlavním tématům, která se projednávala, patřily priority české zahraniční politiky, a také ekonomická diplomacie a podpora exportu a spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR při koordinaci a fungování sítě zahraničních zastoupení České republiky.

„Pan ministr jasně deklaroval zájem na spolupráci s MPO. To byl vždy náš požadavek a zájem, aby tyto dva resorty úzce spolupracovaly a společně podporovaly naše exportéry a investory ve světě,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jednání se týkala i exportního financování a pojišťování. V této souvislosti byla zmíněna situace ohledně rusko-ukrajinských vztahů a dopady na naše firmy.

Tématem bylo i prosazování zájmů ČR v Evropské unii a spolupráce se strategickými partnery jako je například Čína, ale i další země. Zástupci Svazu poukázali na přetrvávající problémy s udělováním vstupních víz pro obchodní partnery ze třetích zemí a pro české firmy.

Jedním z bodů setkání byla i zahraniční rozvojová spolupráce. V neposlední řadě se diskutovalo o připravovaných zahraničních cestách ministra Lubomíra Zaorálka s podnikatelským doprovodem. „Ministr vyjádřil zájem podporovat naše firmy tím, že se doprovodné podnikatelské mise zúčastní jeho cest do zahraničí,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jednání navázalo na předchozí setkání s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a jinými členy jeho vlády. Obě strany při nich vyjádřily zájem o další aktivity, s ministrem školství Marcelem Chládkem byla následně dokonce podepsána smlouva o spolupráci.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět