Nejlepší manažeři v ČR: Karel Žďárský a Jaroslava Valová

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák předal nejvyšší ocenění v soutěži MANAŽER ROKU.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nejlepším manažerem v České republice byl 24. dubna vyhlášen Ing. Karel Žďárský, generální ředitel FARMET a. s., a nejlepší manažerkou Ing. Jaroslava Valová, generální ředitelka SIKO KOUPELNY a. s. Ocenění převzali v pražském Paláci Žofín při slavnostním vyhlášení výsledků prestižní soutěže MANAŽER ROKU, které poskytnul záštitu prezident České republiky Miloš Zeman, a to za účasti čtyř set manažerů, podnikatelů a významných hostů.

Manažer a Manažerka roku 2013 převzali nejvyšší ocenění z rukou prezidentů tří vyhlašovatelských organizací -  Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) a Česká manažerská asociace (ČMA), která je zároveň organizátorem soutěže. Karlu Ždárskému je předal Jaroslav Hanák, prezident SP ČR. Ocenění předal svému nástupci i loňský manažer Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice Holding a. s., a také Karel Mourek, člen představenstva České spořitelny, která je generálním partnerem soutěže, a předseda Senátu PČR Milan Štěch.

Titul Manažerka roku obdržela Jaroslava Valová z rukou Jana Wiesnera, prezidenta KZPS, Ivo Hlaváče, člena představenstva ČEZ, a. s., hlavního partnera soutěže, a Martina Prose, náměstka ministra financí ČR.

Pavel Kafka, prezident ČMA, vyhlásil TOP 10 nejlepších manažerů letošního ročníku. Jsou jimi (řazeno abecedně):

Jméno

Firma

MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRCS

Institut klinické a experimentální medicíny

Ing. Dan Jiránek

Statutární město Kladno

Ing. Zdeněk Kubiska

ZZN Pelhřimov a.s.

Ing. Miroslav Lukšík, CSc.

Pozemní stavitelství Zlín a.s.

JUDr. Hana Machačová

Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group

PhDr. Libuše Šmuclerová

Ringier Axel Springer CZ, a.s.

Ing. Miloslav Šváb

ZVVZ - Enven Engineering, a.s.

Ing. Jaroslava Valová

SIKO KOUPELNY a.s.

Ing. Ladislav Verner

SOMA spol. s r.o.

Ing. Karel Žďárský

Farmet a.s.

Vyhlášeni byli také Mladý manažerský talent, Vynikající manažer malé firmy a Vynikající manažer střední firmy:

MLADÝ Manažerský talent Do 35 let

do 35 let

Ing. Aleš Gothard

Metrostav a.s.

Vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců

Ing. René Kocourek

WOLF SYSTÉM spol. s r.o.

Vynikající manažer STŘEDNÍ firmy do 250 zaměstnanců

Ing. Karel Žďárský

Farmet a.s.

Byli vyhlášeni i vítězové kategorií jednotlivých odvětví, letos jich bylo 22.

Tabulku vítězů v jednotlivých kategoriích najdete na webové stránce soutěže MANAŽER ROKU:

O vítězích soutěže MANAŽER ROKU rozhodla 23. dubna, v předvečer vyhlášení, v druhém kole hodnocení Národní komise. Ta vybrala nejlepší manažery mezi 72 finalisty a především udělila hodnocení nejvyšší: tituly Manažer roku a Manažerka roku. „Jak v případě letošního Manažera roku, tak Manažerky roku jsme nemohli přehlédnout výrazný růst obou těchto firem s národním kapitálem, které mají před sebou úspěšnou perspektivu. Jejich hlavní manažeři jsou inkubátorem nápadů a inovací. Domnívám se, že z top desítky byli vybráni skutečně ti nejlepší, ostatně ve všech hodnocených parametrech dosahovali maxima či téměř špičky možných hodnocení,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR a současně předseda Národní komise soutěže MANAŽER ROKU.

„Je to příklad, jak se dá uspět. Zejména velmi vysoko hodnotím využití vlastního inovačního procesu této české firmy,“ uvedl Pavel Kafka, prezident ČMA.

„Vybrali jsme ty nejlepší. Jde o zakladatele podniků s mimořádně dobrými výsledky i perspektivou dalšího růstu. Překonali krizi i bez pomoci státu“, uzavřel Wiesner, prezident KZPS.

Pomyslné žezlo předal novému Manažerovi roku jeho předchůdce Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding. „Před dvaceti lety jsme spolupracovali a tato firma skromně začínala v zemědělské technice a exportem do Polska. Za uplynulou dobu dosáhla tato česká firma úspěchu díky svému úsilí, poctivé strojařině a moderním technologiím. Rád proto nyní předávám žezlo jejímu představiteli,“ uvedl Jan Světlík.

„Oba, Manažer i Manažerka roku, založili své firmy na vlastních strategiích s dlouhodobou perspektivou, byť jde o obory tak odlišné jako je zemědělská technika na jedné a obchod na druhé straně“, řekla Olga Kupec, ředitelka a jednatelka firmy Abydos, spol. s r. o., a loňská Manažerka roku. „Být hodnotitelem je pro mě novým úhlem pohledu, jaksi „zezadu“, inspirujícím i pro mou vlastní práci ve firmě,“ dodala.

Co je soutěž MANAŽER ROKU

– nejprestižnější a systematicky nejpropracovanější manažerská soutěž v ČR. Jejím cílem je vyhledat, objektivně a nezávisle vybrat a zviditelnit nejlepší a nejvýznamnější osobnosti managementu, jejich metody a přínos pro rozvoj firem a celé ekonomiky. Společenským a etickým posláním akce je přispět k rozvoji elity českého managementu.

Vyhlašovateli soutěže jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká manažerská asociace, která je zároveň jejím organizátorem.

Kontakty pro média

Milan Mostýn, ředitel Sekce komunikace a tiskový mluvčí soutěže MANAŽER ROKU, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Mobil:                  739 452 816