Česko - čínské fórum: SP ČR vyzval firmy k investicím

  Viceprezident Svazu Stanislav Kázecký vyzval tři desítky zástupců velkých čínských firem k investicím v Moravskoslezském kraji a dalších regionech.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více jak stovka zástupců čínských a českých firem jednala dnes v pražském Clarion Congress Hotel na Česko-čínském obchodním a investičním fóru o možnostech spolupráce. Akci uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) společně s partnerskou China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery & Electronic Products (CCCME), s níž má uzavřenou smlouvu o spolupráci.

V úvodním projevu viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký vyzval CCCME a zástupce čínských firem k investiční aktivitě v České republice. Jako vhodnou lokalitu uvedl Moravskoslezský kraj, který vytváří více jak 10 % HDP ČR, konkrétně průmyslovou zónu Mošnov, logistické centrum na ostravském letišti a další parky. Zmínil i Jihočeský kraj, který nedávno navštívila velvyslankyně ČLR. „Objem vzájemného obchodu v posledních letech viditelně roste. Jen v roce 2000 byl vzájemný obrat 756,5 milionu USD. V loňském roce dosáhnul již 17,4 miliardy USD. To je enormní nárůst. Nejde nám však o čistý obchod. Přejeme si posílit vzájemné investice a zintenzivnit a zjednodušit obchodní vztahy,“ uvedl Stanislav Kázecký.

Vyzvednul i výrazné aktivity zástupců SP ČR v povzbuzení ekonomických vztahů a narovnání politických vztahů. „Snažíme se o ulehčení podnikání. I proto členové prezidia Svazu vyjednávali s čínským velvyslanectvím v Praze o možnosti zrychleného udělování víz pro naše členské firmy. Svaz dlouhodobě podporuje soukromé aktivity firem v Číně, a jsme rádi tomu, že jsme partnerem podnikatelských misí, které k nám odtud přijíždějí,“ uvedl viceprezident.

Jak také uvedl, SP ČR dlouhodobě vytváří tlak na české politiky, aby narovnali politické vztahy s Čínskou lidovou republikou. „Zdá se, že tento záměr se podařil. Svědčí o tom již uskutečněná návštěva českého ministra zahraničních věcí, chystaná návštěva ministra průmyslu a obchodu, ministra zdravotnictví. Plánována je podzimní návštěva prezidenta republiky a na jaro 2015 návštěva předsedy vlády. Chystáme k tomu doprovodné podnikatelské mise,“uvedl Stanislav Kázecký.

„Vzájemné vztahy se ocitly v nové fázi. Měli bychom tuto změnu využít k intenzivnější obchodní a investiční spolupráci,“ dodal.

Na fóru vystoupil také viceprezident CCCME Shi Yonhonga a ekonomický rada velvyslanectví ČLR v Praze Cheng Yongru. „Koordinační fórum bylo skvěle připravené a věřím, že z něho vzejdou i pevné vazby firem,“ uvedl Shi Yonhonga. Současně potvrdil zájem čínské strany o zjišťování investičních možností v ČR.

Součástí akce byla bilaterální jednání čínských a českých firem. Čínskou delegaci tvořilo 30 představitelů 15 významných čínských firem většinou s nadnárodní působností. Firmy jsou zejména z oborů elektroenergetiky, hydroenergetiky a vodního hospodářství, výstavby a provozu přenosových soustav, silnoproudé elektrotechniky, telekomunikací, strojírenství, železniční dopravních prostředků, výroby stavebních strojů, petrochemie, těžby uhlí, koksárenství a dalších oborů. Hlavním cílem čínské podnikatelské delegace bylo identifikovat spolehlivé dodavatele a odběratele a dále pak partnery pro realizaci velkých projektů v ČLR i v třetích zemích. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět