Eurovolby skončily, boj o eurokomisaře začal

    SP ČR: Čeští eurosposlanci by měli v novém parlamentu důrazněji prosazovat posílení konkurenceschopnosti Evropské unie.  .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Výsledky voleb do Evropského parlamentu ukazují, že u českých voličů zvítězily proevropské strany. Na druhé straně je výrazným vykřičníkem skutečnost, že se k volbám nedostavilo téměř 82 procent voličů. „Čeští politici nedokázali za uplynulých deset zvedat evropská témata, která by výrazně oslovila naše občany. Nedokázali jim jasně sdělovat, co Evropská unie pro ČR znamená a co nám přináší,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Poukázal na význam Evropské unie pro občany a podnikatele. „Ať se nám to líbí či nikoliv, v životě Čechů bude Unie hrát významnou roli. Nezbývá nám, než se aktivně podílet na vytváření a ovlivňování unijních politik a rozhodnutí, europoslanci jsou jednou z možností. Česko musí důrazněji prosazovat naše zájmy ve prospěch zvyšování konkurenceschopnosti naší a evropské ekonomiky a ve prospěch vytváření pracovních míst,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jak poznamenal, v zájmu podnikatelské sféry je silnější pozice České republiky v Bruselu a zviditelnění ČR v Evropském parlamentu. Současně uvedl, že čeští europoslanci by měli mít zájem na vzniku takové Evropské komise, jejíhož předsedu letos poprvé bude volit europarlament, která by výrazněji podpořila konkurenceschopnost Evropy.

Již před eurovolbami prezident SP ČR Jaroslav Hanák vyzval vládu a politiky k tomu, aby požadovali pro Českou republiku eurokomisaře s lepším portfoliem, než jaké jsme měli doposud. „Řekneme si o funkci evropského komisaře pro energetiku nebo průmysl či dopravu,“ prohlásil Jaroslav Hanák na adresu vlády s tím, že tyto posty již zastávali komisaři menších či méně průmyslově zaměřených členských zemí.

K výsledkům eurovoleb se vyjádřil i Markus J. Beyrer, generální ředitel Konfederace evropského podnikání (BUSINESSEUROPE), jejímž je SP ČR členem. "Evropský byznys požaduje od Evropské rady a Evropského parlamentu, aby spolupracovaly na vytvoření silné Evropské komise a zaměřily se na zvýšení konkurenceschopnosti. Evropská rozhodnutí utvářejí každodenní život firem a občanů. Proto vyžadují stejnou pozornost jako domácí záležitosti vnitrostátních tvůrců politik. Také v globální ekonomice evropské země musí spojit své síly. Do roku 2050 žádný z členských států EU nebude mezi největšími ekonomikami světa. Můžeme proto uspět jen společně.“

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět