Jihokorejské čeboly byly osloveny misí českých firem

  Prezident SP ČR J. Hanák vede jednání skupiny našich firem s velkými rodinnými konglomeráty o možnostech spolupráce na třetích trzích.    .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Výrazně povzbudit zájem o spolupráci mezi českými firmami a velkými rodinnými konglomeráty (čeboly) Samsung, Hyundai a Doosan bylo záměrem podnikatelské mise zorganizované Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve dnech 25. až 30. května do Jižní Koreje. Delegaci zástupců firem jako jsou UNIS, ZAT, ZVU Potez, Doosan Škoda Power či 2JCP vede prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Mezi klíčové momenty patřilo setkání s vedením Samsung Engineering and Construction (Samsung E&C) v čele s jeho výkonným prezidentem a ředitelem divize nákup Choi Sungan. Přítomni byli další členové vedení a manažeři nákupních oddělení. „Prezentovali jsme korejským partnerům výrobky a technologie a know-how našich firem a akcentovali jsme reference a bohaté zkušenosti s dodávkami technologických celků. Pro některé korejské partnery to bylo překvapivé zjištění,“ uvedl Jaroslav Hanák. Samsung E&C ročně nakupuje výrobky a služby za 3,3 miliardy USD a je druhým největším kontraktorem energetických služeb se zárukou (EPC).

Společnost sídlí v Soulu v moderní budově, k níž patří i interaktivní prezentační centrum Engium. „Sídlo společnosti je stejně ohromující jako čísla, která nám byla předložena. Věřím, že nabídka českých firem a jejich zájem o účast ve velkých mezinárodních projektech společně s korejskými partnery nezůstane bez odezvy,“ uvedl Jaroslav Hanák po skočení jednání.

Dalším důležitým bodem programu bylo setkání se zástupci Hyundai Engineering&Construction. Partnerem prezidenta SP ČR byl viceprezident odpovědný za divizi mezinárodního obchodu K. B. Choi. Uvedená společnost působí na korejském trhu od počátku 50. let a je významným světovým kontraktorem zejména v oblasti petrochemie a energetiky. V současné době je snad jedinou firmou na světě, která dokáže stavět souběžně deset jaderných reaktorů. „Zástupci společnosti dali jasně najevo zájem o prezentované výrobky a služby účastníků mise,“ uvedl po jednání Jaroslav Hanák.

Mise pokračuje schůzkami ve více než milionovém městě Changwon, kde má centrálu společnost Doosan Heavy Industries&Construction.

Česko – korejské ekonomické vztahy jsou v poslední době výrazně aktivnější, než tomu bylo dříve. „Korejští partneři vyjadřují zájem o intenzivnější spolupráci,“ zhodnotil situaci Jaroslav Hanák. Nasvědčuje tomu fakt, že korejští investoři v České republice patří mezi TOP 10 nejvýznamnějších korejských společností. Připojit se k nim může i jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire. Zájem o ČR naznačuje i záměr korejských firem prezentovat se na letošním podzimním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Podle objemu vzájemné obchodní výměny se Korea řadí na 3. místo mezi největší obchodní partnery České republiky mimo Evropu (po Číně a USA ). Obrat vzájemného obchodu dosáhl v loňském roce téměř 3,7 miliardy USD, saldo je bohužel výrazně negativní. Pro další rozvoj ekonomické a obchodní spolupráce jsou však vytvořeny dobré podmínky – bezvízový styk a přímé letecké spojení. Navíc má Česká republika v Koreji velmi dobré jméno.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět