SP ČR podpořil sklářské trienále v Jablonci nad Nisou

  V rámci projektu čtyř výstav, debat a soutěže TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, udělil Svaz průmyslu a dopravy ČR medaili jednomu z exponátů.  .

--------------------------------------------------------------------------------------------------

O tom, že české sklářství má stále co nabídnout světu, svědčí dnes pro veřejnost otevřená výstava výrobců a designových studií TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, kterou uspořádalo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Na čtvrteční vernisáži převzali ocenění v podobě speciální příležitostné pamětní medaile zástupci 30 vystavovatelů, jejichž exponáty tímto způsobem ocenili pořadatelé z muzea či členové mezinárodní odborné poroty.

Jedním z oceněných vystavovatelů bylo i KONCERN DESIGN STUDIO z Prahy – ocenění získalo od Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), který nad výstavou převzal záštitu. V zastoupení prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka cenu předal ředitel Sekce komunikace SP ČR Milan Mostýn. „Je to unikátní projekt, který naprosto reprezentuje sklářský průmysl,“ uvedl Milan Mostýn.

Jednu z cen udělila také členská Asociace sklářského a keramického průmyslu, předal ji prezident asociace Petr Mazzolini. Část medailí předalo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a šestnáct ocenění vybrala pětičlenná mezinárodní porota.

V rámci již tradičního projektu Mezinárodní trienále Jablonec 2014 se od června do října na čtyřech výstavách v různých výstavních prostorách představí sedm desítek výrobců skla, bižuterie a šperku, dvacet originálních sklářských výtvarníků ze všech krajů ČR a 16 odborných sklářských a uměleckých škol ze tří zemí. „Na výstavě se budou prezentovat komerčně úspěšné výrobky z posledních tří let, designové novinky a to, co firmy považují za současné trendy ve svém oboru,“ uvedl hlavní kurátor projektu Petr Nový.

Součástí projektu bude již 3. ročník diskusního setkání „Sklářské svítání“, jehož hlavním organizátorem je SP ČR a který se uskuteční v Jablonci nad Nisou 23. září. „Je to náš příspěvek k podpoře sklářství a k jeho zviditelnění,“ uvedla Markéta Heroutová, krajská manažerka SP ČR, která je spoluiniciátorka akce. Vedle toho SP ČR nechal v loňském roce vypracovat v rámci projektu sociálního dialog analýzu pod názvem „Ekonomický, sociální a kulturní význam sklářského a bižuterního průmyslu v ČR“, kde je shrnuta nejen jeho historie, ale i aktuální trendy a problémy. K dispozici je na adrese: www.socialnidialog.cz

Další informace o trienále najdete na webové adrese: www.msb-jablonec.cz/trienale/rocnik-2014

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět