Závody autokár podporují rozvoj technické zručnosti mládeže

K jednomu z důležitých předpokladů konkurenceschopnosti – rozvoji technického myšlení již od školních let - mohou vést různé cesty.

 

Ideální je spojení techniky se sportem a zábavou. Právě to byl případ závodů autokár Cadet Grand Prix, který se uskutečnil dnes v pražské Stromovce.  Ve dvou disciplínách – slalomu a sjezdu – soutěžilo na 60 žáků základních a středních škol. Závody zorganizovalo o. s. START 7 ve spolupráci s Asociací středních průmyslových škol a pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Důležitou součástí projektu je kromě vlastního závodu i jeho přípravná část – jezdci totiž závodí na autokárách, které si předtím sami vlastnoručně vyrobili pod vedením svých učitelů. „Tímto způsobem se v nich probouzí zájem o techniku a technické sporty, který může hrát velkou roli při rozhodování o jejich budoucím studiu a zaměstnání,“ uvedl Miloš Rathouský ze Sekce zaměstnavatelské SP ČR, který se otázkou technického vzdělávání dlouhodobě zabývá .

V kategorii mladších kadetů vyhrálo družstvo ze ZŠ a MŠ Benešov nad Ploučnicí, mezi staršími kadety zvítězili žáci z Masarykovy SŠ chemické, Křemencova 12, Praha 1. „Vzhledem k radosti a zaujetí, jasně viditelnému v očích závodníků, lze jednoznačně říci, že soutěž byla úspěšná,“ prohlásil Miloš Rathouský.

Na letošní premiérový ročník závodů pořadatelé navážou zase za rok. Vzhledem k úspěšnosti akce chtějí v budoucnosti závody rozšířit na celou síť v různých regionech ČR.

Fotogalerii ze závodu najdete zde:

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět