Námitky ke správě daně mohou firmy směřovat na MF

Zástupci ministerstva financí podávají informace vycházející z připomínek k novele zákona o daních z příjmů.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V rámci vypořádání připomínek k novele zákona o daních z příjmů, kterého se SPČR zúčastnil, zástupci MF ČR informovali o záměrech novelizace a v reakci na připomínky zaměstnavatelů nabídli možnost prověření případů šikany ze strany správců.

 V daňovém řádu dochází v několika případech ke zhoršení postavení daňového subjektu. Podniky se obávají například toho, že správce daně může po daňovém subjektu vyžadovat, aby něco vykonal v nereálném časovém limitu. Další obavy se týkají maximální výše pokut, která může vést ke zneužívání ze strany správců daně vůči běžným daňovým subjektům.

MF ČR nepovažuje takové obavy za opodstatněné. Například v reakci na navýšení maximální výše pořádkové pokuty zdůraznilo, že sankce není uvalena hned, ale až po výzvě ze strany správce daně, a že platí zásada tzv. přiměřenosti, tj. že sankce má vždy odpovídat závažnosti provinění a může být i nula.

Změny v daňovém řádu jsou dle MF ČR zaměřeny na ty, co podvádějí, s cílem narovnání podnikatelského prostředí, omezení podvodů a daňových úniků. Správci daně musí navíc dodržovat určitá pravidla. MF ČR nepovažuje argument presumpce zneužívání pozice daňového správce za oprávněný. Nevylučuje však, že k tomu nemůže v praxi v individuálních případech docházet, a pro případné „šikanózní“ chování či zneužití pozice správce daně nabízí firmám možnost, aby se na MF ČR obrátily, a ze strany ministerstva dojde k přezkoumání.

 MF aktivně prověřuje chování správců daně, provádí dohled, oznámení přezkoumá a pokud skutečně takový případ nastane, zajistí nápravu jakékoliv šikany ze strany správce daně.

SP ČR tuto nabídku na jednání s MF ČR uvítalo s ohledem na zpřísňování daňového řádu a praktické zkušenosti některých členů. Zároveň žádáme, aby firmy vždy primárně využily všech procesních možností, které jim nabízí daňový řád, a na MF ČR se obracely pouze s případy skutečné „šikany“ tak, aby mohly být kapacity MF ČR využívány maximálně efektivně.

Kontakt pro zájemce o další informace z průběhu vypořádání připomínek k tématu novelizace Zákona o daních z příjmů: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět