Tripartita: Mračno problémů k řešení

  Podpora exportu a technického vzdělávání, insolvenční mafie, vodní doprava, zvýšení platů státním zaměstnancům - to vše řešili sociální partneři.  .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Více jak čtyři hodiny trvalo jednání sociálních partnerů 111. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR, která se konala v pondělí 28. července. V čele zaměstnavatelské delegace byli zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Důvodem mnohahodinové debaty byla řada závažných témat, k nimž SP ČR zaujal svá stanoviska. Prvním z bodů byla příprava Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který se diskutoval již při červnovém zasedání tripartity a po řadě doplnění a úprav by měl zamířit do meziresortního připomínkového řízení.  SP ČR doporučil vládě vytvořit pro jednotlivé prioritní oblasti pracovní týmy s účastí sociálních partnerů. Doporučil také určit gestory za práci těchto týmů a zahájit práce na sestavení struktury opatření včetně určení dat plnění, zodpovědnosti, spolupráce a definování výstupu.

Podpora exportu

Další projednávanou oblastí byla podpora exportu. Pochvalně se vyjádřil prezident SP ČR Jaroslav Hanák k fungování MPO a MZV po podepsání „Rámcové dohody o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR“. Upozornil však na to, že ne na všech zastupitelských úřadech pracují lidé se zájmem o ekonomickou diplomacii a doporučil zavedení systému hodnocení jejich práce i s ohledem na reálné výsledky exportérů a investorů. Zvedl i otázku víz a ne vždy efektivní fungování českých konzulátů a navrhnul, aby část vízových poplatků byla cíleně určena pro MZV.

SP ČR požadoval aktualizaci seznamu prioritních a zájmových zemí. Debatovalo se i o tom, že by teritoriální priority měly doplnit i priority odvětvové. Jaroslav Hanák zmínil potřebu připravit pozici ČR vůči krizovým zemím jako Irák a Sýrie a Ukrajina a pozici k Rusku, vůči němuž zesilují sankce ze strany EU.

SP ČR mimo jiné požadoval schválit prováděcí vyhlášku upravující dorovnání úrokových sazeb, umožňující podpořené financování i komerčními bankami nejpozději do konce září 2014 a z důvodu umožnění realizace dalších společných expozic prodloužit

Vodní doprava

Tripartita se zabývala problematikou vodní dopravy. Zejména se hovořilo o splavnění Labe a postavení jezů v Děčíně a Přelouči. O situaci se bude jednat také s německou
stranou. Ministerstvo dopravy ČR předloží v říjnu některé návrhy řešení.

Podpora technického vzdělávání

Významným diskusním tématem byla reforma školství, učňovské a technické vzdělávání. SP ČR ústy viceprezidenta Pavla Juříčka vyjádřil nespokojenost s tempem prováděných změn. Zejména zmínil nutnost urychlit reformu, aby byl zajištěn odklon vzdělávacího systému od humanitních oborů k technickým oborům. Za nezbytné považuje SP ČR zavést povinnou maturitní zkoušku z matematiky a mistrovské zkoušky nejpozději ve školním roce 2016/2017. Podle návrhu ministra školství Marcela Chládka by to mělo být až o tři roky později.

Mistrovské zkoušky by vyučení bez maturity mohli skládat až po třech či pěti letech v oboru. Zvýšili by si tak kvalifikaci a potvrdili své kvality. Zaměstnavatelé chtějí také více technické přípravy do školek a škol. Podle Hanáka by si děti třeba měly víc hrát se stavebnicemi či "mít dílny", aby se "naučily něco ručičkami".

Zaměstnavatelé se shodli s odbory v tom, že by se reforma měla provést ještě za vládnutí tohoto kabinetu, tedy do podzimu 2017. Požadují také urychlené zřízení Národní rady pro vzdělávání. SP ČR vyjádřil také ochotu spolupracovat v oblasti predikcí a reformy financování. Poukázal současně na přetrvávající problém České republiky s množstvím strategií. Jen pro oblast vzdělávání jich v zemi existuje dvacet tři.

Insolvenční mafie

Jedním projednávaných bodů byl stav justice a ochrany podnikatelského prostředí, zákon o konkurzu a vyrovnání. Mezi sociálními partnery zavládla všeobecná shoda, že problém je natolik dramatický a ohrožuje podnikání, že do konce roku budou muset být přijata opatření, která by zabránila působení insolvenčních mafií.  Na řešení spolupracovat s Ministerstvem vnitra s Ministerstvem spravedlnosti, které připravilo podkladový materiál. Ten potvrzuje, že právní prostředky k důslednějšímu postupu vůči chování insolvenčních správců a insolvenčních soudcům již existují. Jde například:

nové oprávnění státního zastupitelství vstoupit do jakéhokoliv insolvenčního řízení,

dohledová a sankční působnost Ministerstva spravedlnosti vůči insolvenčním správcům, v extrémních případech až zrušení povolení vykonávat činnost insolvenčního správce,

nedávno zavedené prověřování insolvenčních správců s tzv. zvláštním povolením Národním bezpečnostním úřadem),

nahrazení nominačního systému určování insolvenčních správců systémem rotačním, tj. na základě předem daného rozpisu.

Materiál však jasně přiznává, že problematika korupce je zejména v insolvenčních řízeních velkým problémem.  Nelze také pominout, že už od roku 2002 také existuje institut kárného řízení vůči soudcům, jehož nejpřísnějším výsledkem může být i odvolání z funkce soudce. Ten však není efektivně využíván

SP ČR navrhnul důslednější uplatňování kárných prostředků vůči soudcům a navýšení finančních prostředků do resortu Ministerstva spravedlnosti pro boj s nekalými praktikami. V usnesení sociální partneři požadují od vlády přijmout urychleně účinná opatření, která by vedla k zásadnímu zlepšení stavu včetně finančního zajištění v rozpočtu pro rok 2015.

Úrazové pojištění

Tématem jednání bylo úrazové pojištění, přičemž SP ČR vyjádřil znepokojení s vývojem situace v této oblasti. Jeho zástupci zdůraznili, že současný systém zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škody vzniklé při pracovních úrazech a nemocích z povolání, plní z pohledu zaměstnavatelů dlouhodobě spolehlivě funkce, k nimž byl vytvořen za cenu, která je pro zaměstnavatele přijatelná. I to byl jeden z důvodů, proč odmítá změnu tohoto systému, která by byla spojena s  rizikem zvýšení nákladů na straně zaměstnavatelů a tedy i pojistného odváděného zaměstnavateli na financování systému zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škody vzniklé při pracovních úrazech a nemocích z povolání.

Platy státních zaměstnanců

Tripartita probírala vládou připravovanou úpravu platů státních zaměstnanců. Odbory chtějí přidání o 3,5 procenta pro všechny pracovníky veřejného sektoru. "Naše hrozba protestů stále trvá," uvedl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zvýšení platů ve veřejném sektoru zajímá i zaměstnavatele. Chtějí vědět, kolik lidí ve veřejné sféře vlastně pracuje a kolik do platů v minulých letech putovalo peněz.

 Na příštím zasedání, které se koná 4. září, by měla tripartita projednat znovu návrh na zvýšení minimální mzdy. Připraví ho ministryně práce. Zaměstnavatelé, odboroví předáci a ministři se přitom už začátkem června dohodli na tom, že se nejnižší výdělek zvedne od ledna o 500 korun na 9000 korun. Vládní ČSSD při koaličních jednáních o jméně eurokomisaře přišla pak s požadavkem o 200 korun vyšším za to, že podpoří kandidátku ANO Věru Jourovou. Podle hnutí ANO ale o žádnou takovou výměnu nešlo a byla to jen časová souhra, vláda má rychlejší růst minimální mzdy v koaliční smlouvě.

Zatímco odbory by větší zvednutí minimální mzdy uvítaly, SP ČR se návrh nelíbí. Nevidí důvod, proč by o dohodnuté záležitosti měli znovu jednat. "Chápu, že politické handly jsou všelijaké, vadí mi ale, když se jim dávají ekonomické parametry," uvedl Jaroslav Hanák. Další růst podle něj zaměstnavatelé nejspíš nepodpoří.

Pozvánka pro ČNB

Sociální partneři chtějí do jednání tripartity o opatřeních na podporu hospodářského růstu vtáhnout i Českou národní banku (ČNB). Obávají se případného dalšího oslabení koruny. Jaroslav Hanák k tomu uvedl, že doufá, že guvernér a vedení ČNB budou ochotni nyní o případných krocích se zaměstnavateli, odbory a vládou jednat. "Loni před 7. listopadem to neudělali, mělo to zásadní dopady na ekonomiku," řekl Hanák. Rozhodnutí o případném oslabení měny na 28 korun za euro by se podle něj nemělo dělat jen ze "skleněných kanceláří", ale mělo by zohlednit běžný život a dopady na něj.

Svaz průmyslu a dopravy ČR a tripartita v médiích:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/275253-tripartita-minimalni-mzda-se-od-ledna-zvysi-na-9-000-korun/

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět