Průmysl v červnu zakázky i optimismus rostou

    První pololetí skončilo z pohledu velmi průmyslu příznivě a má dobře nakročeno i do dalších měsíců.  .

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Poslední dny opět nabídly několik pozitivních statistik a výsledků. Ze zahraničí to byly zprávy o výsledcích americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí (meziroční reálný růst HDP 4 %, pokles nezaměstnanosti, červnový nárůst průmyslových zakázek o 1,2 %, lepšící se nálada v průmyslu, nárůst spotřebitelské důvěry). Z domácích zpráv lze uvést pokles míry nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí (na 6,1 %; pro věkovou kategorii 15-64 let) či červnový růst tržeb v maloobchodě (reálně o 8,2 %). Na druhou stranu, obrázek ekonomického vývoje není lineární. Méně pozitivní zprávou je slabší květnová průmyslová produkce v euro zóně, očekávání slabšího růstu v druhém čtvrtletí v Německu, zavedení sankcí vůči Rusku a pokles obchodních vztahů s Ruskem přímo či nepřímo.

Poslední skupinou výsledků jsou otazníky, například ohledně temp růstu eurozóny, budoudnost vztahů s Ruskem či rozhodnutí ČNB používat kurz jako nástroj měnové politiky do roku 2016 a ve slabších hodnotách kurzu koruny (nad 27 Kč/€) nechat kurz se volně vyvíjet. Poslední dny pak byly ve znamení oslabování koruny po měsících relativní stability kurzu. Otázkou jsou výsledky plnění státního rozpočtu, kdy v červenci činil přebytek 4,5 mld. Kč a zdá se, že finální deficit bude letos nižší než schválených 112 mld. Kč. Nárůst daňových příjmů lze vnímat pozitivně z pohledu vývoje ekonomiky a daňového výběru, na druhé straně otazník visí nad schopností čerpat prostředky na výdaje spojené s infrastrukturou či strukturálními fondy.

 

Zhodnocení výsledků průmyslu za červen

Aktuálně zveřejněné výsledky průmyslové produkce za červen se zařadily k těm dlouhodoběji optimističtějším a potvrzují jeho kondici. Meziročně průmyslová produkce reálně vzrostla o 8,1 % (po očištění o počet pracovních dnů o 5,6 %), meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů zaznamenala nárůst o 0,1 %. Celkově za celé první pololetí vzrostla průmyslová produkce o 6,4 %, k čemuž přispěla i nízká srovnávací základna. I proto bude obtížnější uvedená tempa nadále udržet. Mírná korekce temp růstu meziročního údaje očištěného o počet pracovních dnů byla očekávána a finální zveřejněné hodnoty lze vnímat v tomto duchu velmi kladně.

Závěr pololetí byl určitou drobnou korekcí a tempa v druhém pololetí mohou být a pravděpodobně budou nižší. Očekávané zpomalení tempa nemusí však znamenat čistě negativní signál.

Pozitivita očekávání a oživení ekonomiky pokračují. I naše výsledky kvartálního šetření mezi nefinančními podniky poukazují na v následujících měsících očekávaný růst zakázek, investic či mírně i zaměstnanosti. (Výsledky šetření SPČR a ČNB za druhé čtvrtletí, včetně analytických komentářů lze nalézt na www.spcr.cz v sekci Ankety a šetření).

Výsledky je sice nutné hodnotit trochu obezřetněji, ale mírně převažuje právě pozitivní vnímání. První pololetí tak skončilo z pohledu průmyslu velmi příznivě a má dobře nakročeno i do dalších měsíců, kde ale efekt temp růstu může kromě například výše uvedených rizik mírnit právě srovnávací základna.

Struktura průmyslové produkce

Z hlediska struktury průmyslové produkce v čele zůstává výroba motorových vozidel (meziročně +15,1 %) a samozřejmě i jejich hlavní subdodavatelé například z odvětví „výroba pryžových a plastových výrobků (+13 %) či z výroby elektrických zařízení (+17,4 %). Výsledky výroby motorových vozidel dokládají také ostatní čísla, ať už zisky tuzemských automobilek či data o prodaných automobilech. Rostl jak domácí, tak zahraniční trh, což ukazuje na schopnosti tuzemských producentů konkurovat i na oživování poptávky a ekonomické důvěry. K růstu se opět vrátila po mírném květnovém výkyvu výroba strojů a zařízení či základních farmaceutických výrobků. Poklesy zůstaly v odvětvích těžba a dobývání či výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla.

Celkově platí, že kladné hodnoty dosáhla většina odvětví zpracovatelského průmyslu, což potvrzuje určitou stabilizaci. Samozřejmě je nutno dodat, že s diferenciací výsledků v hodnotách růstu mezi jednotlivými odvětvími a v jejich rámci a s diferenciací mezi podniky. Určitě se nelze dívat pouze na celková čísla ovlivněná výraznějšími pozitivními úspěchy několika firem v odvětví. Pro všechny podniky a odvětví v ekonomice rozhodně není současná situace jenom o růstu.

Červen naznačil také očekávané pokračování kladného vývoje průmyslu, když hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 15,8 % a po mírném květnovém snížení se ji podařilo vrátit k dvoucifernému tempu. Odvětvové členění ukazuje na růst téměř ve všech odvětvích s výjimkou výroby ostatních dopravních prostředků. Z pohledu nových zakázek ze zahraničí pak rostla všechna odvětví. Nadále poroste výroba motorových vozidel (červnová hodnota nových zakázek vzrostla meziročně o 21,9 %), výroba počítačů, elektronických a optických zařízení (+23,6 %) či výroba strojů a zařízení (+13,2 %). Dominantní zůstává zahraniční poptávka, kde zakázky vzrostly o 19,1 %. Například nové zakázky pro výrobu strojů a zařízení dostaly v podstatě do kladné hodnoty právě zakázky zahraniční.

Zahraniční ochod

Zahraničnímu obchodu se nadále dařilo a vývoz vzrostl v červnu meziročně o 13,5 % a dovoz o 12,3 % (v národním pojetí zahraničního obchodu). Samozřejmě vysokým nominálním hodnotám pomáhá i efekt oslabení koruny, kde při přepočtu na eura by hodnoty byly nižší. Bilance se státy EU se o 11,5 mld. Kč zlepšila, naopak se státy mimo EU klesla. Domácí poptávka se po květnovém poklesu vrátila k růstu (10 %). Domácí poptávka samozřejmě odráží postupně nepřímo úspěchy tuzemských firem spojené se zahraničním obchodem, ale například i její samotnou postupnou stabilizaci v souvislosti s očekáváními, důvěrou, trhem práce, vývojem reálných mezd apod., to dokreslují i čísla za maloobchod v červnu. Dle ČSU červnový průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmysl vzrostl meziročně o 1,7 % a průměrná nominální mzda v průmyslu se zvýšila o 3,1 %.

Domácí poptávka

Domácí poptávku nadále ale hodnotíme spíše jako stabilizující se a trochu s opatrností, kde i přes růsty zakázek zůstává celkově spíše „křehčí“ a citlivá na případné výkyvy. Stejně tak ani u domácností ještě v tomto roce nebude zaznamenána nějaká výraznější akcelerace. Spíše opatrněji očekáváme mírný nárůst jejich spotřeby, a to i přes zlepšení ekonomických očekávání a postupný návrat směrem k předkrizovému chování například skrze obnovu nákupu produktů dlouhodobé spotřeby. Poslední výsledky ale naše očekávání mírně předčívají, nelze tedy vyloučit, že nakonec údaje za rok 2014 budou i vyšší než jsou naše původní predikce.

Kromě ukazatele vývoje zakázek je dalším indikátorem průmyslu index nákupních manažerů. Ten v červenci opět stoupl na hodnotu 56,5 bodu a naznačuje po červnovém oslabení obnovení růstových hodnot zakázek, výroby či zaměstnanosti a tedy spíše optimističtější vyhlídky mezi manažery.

Stavebnictví

Rok 2014 bude zřejmě rokem stabilizace i pro jeden z nejvíce postižených sektorů naší ekonomiky – stavebnictví. V souvislosti se stavebnictvím má však pojem stabilizace trochu jiný význam, jedná se spíše o zastavení propadů z minulých let a navazování na velmi nízké srovnávací základy po výrazných propadech v posledních letech. Cesta k oživení tohoto sektoru bude delší a pomalejší a vyžaduje i některé změny ze strany hospodářské politiky, například spojené se schopností realizovat infrastrukturní projekty. I přes zmíněnou opatrnost v optimismu nad výsledky, kladné meziroční nárůsty stavební produkce po letech poklesů pozitivní zprávou jsou.

Bohuslav Čížek

analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět