SP ČR požaduje vytvoření krizového štábu kvůli Rusku

  Prezident Svazu J. Hanák jednal s předsedou PS J. Hamáčkem a zástupci komor o tom, jak zmírnit odpady sankcí EU-Rusko na naše firmy.   .

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vytvoření krizového štábu za účasti předsedy vlády a ekonomických ministrů, který by řešil problém dopadů sankcí Evropské unie vůči Ruské federaci na tuzemské firmy a odvětví a reciproční sankce ruské strany, požadoval dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem a dalšími zástupci podnikatelů.

„Situace se zřejmě bude zhoršovat a dopady na naše podniky a celá odvětví mohou být citelné. Považujeme za účelný vznik krizového štábu v čele s premiérem a za účasti ekonomických ministrů a také zaměstnavatelů a podnikatelů, exportérů a investorů,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) by krizový štáb měl monitorovat zprávy z Unie a z Ruska, koordinovat poskytování těchto informací, vyhodnocovat informace a návrhy podnikatelské sféry a navrhovat postup.

Vláda a ústavní činitelé by měli intenzivně začít vyjednávat se zeměmi Visegrádské čtyřky a se Spolkovou republikou. „Postup by bylo vhodné koordinovat. Obávám se, že výrazně mohou být sankcemi a recipročními sankcemi postiženy právě země Visegrádu. Ruská odveta bude zřejmě teritoriálně diferencovaná a její důsledky budou odlišné podle zemí,“ uvedl Jaroslav Hanák. Připomněl také, že krizový štáb vzniknul již například v době nástupu hospodářské krize.

Druhou výzvou SP ČR je požadavek stabilizace dozorčích rad České exportní banky ČEB a Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAP. Podle Jaroslava Hanáka by tento krok mohl zvýšit akceschopnost těchto proexportních institucí.

Prezident SP ČR vyzval české politiky, aby se daleko intenzivněji než tomu bylo doposud, zaměřili na cesty do zahraničí a na lobbování za české ekonomické zájmy a tuzemské firmy. „Je nezbytné začít daleko intenzivněji jednat s vedením náhradních zemí a pomoci intenzivněji otevírat dveře na dalších trzích,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Současně poukázal na nezbytnost politických jednání s ruskou stranou.

Evropský byznys již zintenzivňuje vyjednávání s ruskou a ukrajinskou stranou ohledně hledání východisek ze současné krize. V rámci Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, jehož jedním ze čtyřiceti národních evropských svazů je SP ČR, plánuje na podzim kulatý stůl všech relevantních zástupců zaměstnavatelů, který by měl přinést některé návrhy. „Byznys je v době krizí pružnější než politika. I teď je v čele hledání východisek,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle zjištění SP ČR zhruba tři čtvrtiny tuzemských firem se zaměřením na ruský trh odmítají sankce Evropské unie. Podle šetření z června letošního třetina z nich avizovala přímé dopady na jejich byznys. Vzhledem k tomu, že se teprve definují konkrétní komodity, na které dopadnou sankce EU, bude podíl těchto firem ještě vyšší. Vedle toho je část firem, které pocítí sankce jako nepřímý důsledek. Jak uvádí Hospodářská komora ČR, nepřímé dopady by se mohly dotknout až třetiny tuzemských firem, přímé důsledky by pocítila další třetina firem.

V této souvislosti SP ČR vyzval politiky a vysoké úředníky, aby se vyvarovali zavádění ještě citelnějších opatření, než které požaduje Unie. „Politici by neměli zhoršovat důsledky dopadů svou nadbytečnou angažovaností a snahou omezit co se dá. Již tak podnikatelská sféra bude muset tvrdě zaplatit za neschopnost politiků najít východiska,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zástupci exportérů poukazují i na riziko ztížení financování, neboť sankce mají postihnout velké ruské banky. Problémy mohou nastat zejména v oblasti energetiky a investičních celků. Potíže by podle zástupců firem mohly nastat při dodávkách obráběcích a tvářecích strojů a v dalších odvětvích.

Z dlouhodobějšího hlediska by sankce mohly připravit tuzemské firmy o pozice na ruském trhu, které by mohla obsadit konkurence z Číny, Koreje a dalších asijských zemí.

Jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem se vedle prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka zúčastnili i zástupce Komory pro hospodářské styky se zeměmi SNS, Hospodářské komory ČR a Mezinárodní obchodní komory.

 

Analytici České spořitelny spočítali dopady sankcí EU a recipročních sankcí ruské strany na HDP evropských zemí a na jejich potravinářství. Další informace najdete v příloze:

Bleskovka_2014_08_06_RuskeSankce.pdf

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět