V Astaně se podepisovaly dohody za stovky milionů USD

V Kazachstánu proběhlo Podnikatelské fórum v rámci mise, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedenáct dohod v hodnotě zhruba 450 milionů amerických dolarů podepsali 25.listopadu zástupci českých firem se svými kazašskými protějšky v rámci Byznysového fóra, které se uskutečnilo v hlavním městě Republiky Kazachstán Astaně.

Dohody se týkaly dodávek technologií a technologických celků v oblasti zemědělství, důlních zařízení, ale také i dodávek zbraní a dalších komodit.

Dohodu o spolupráci podepsal prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák se svým protějškem z kazachstánské Komory zahraničního obchodu, která je součástí Národní komory podnikatelů Kazachstánu. „Dohodou deklarujeme snahu o zintenzivnění našich vztahů a větší úsilí o podporu obchodních vztahů,“ uvedl Jaroslav Hanák. Konkrétním výsledkem této dohody je plánovaný příjezd podnikatelské delegace podnikatelů do Prahy v lednu příštího roku, kteří budou přijati zástupci SP ČR a jejich členských firem.

Právě SP ČR je organizátorem 84 členné podnikatelské mise, která od 23. do 27. listopadu doprovází prezidenta ČR Miloše Zemana při jeho oficiální cestě do Kazachstánu a Tádžikistánu.

O zájmu o posílení obchodních vztahů svědčí vystoupení na Byznysovém fóru hlav obou států. Prezident Nursultan Nazarbajev prohlásil, že Česko považuje Kazachstán za stát prvořadého a dlouhodobého zájmu. Uvedl také, že ekonomická výměna není dostatečná a nabídnul našim firmám možnosti uplatnění zejména ve strojírenství. Kazachstán chce totiž investovat významné prostředky z fondu ze 100 miliardami USD do rozvoje ekonomiky, zejména pak do průmyslu. Vytvořeno by mělo být 250 tisíc nových pracovních míst. Nursultan Nazarbajev vyzval české podnikatele k převedení svých firem do Kazachstánu a k zakládání společných podniků.

Prezident Miloš Zeman prezentoval ve svém vystoupení know how tuzemských firem, zmínil například nákladní auta Tatra, letecký průmysl i zkušenosti s výstavbou železnic a schopnosti stavebních firem či bankovnictví. Poukázal i na tradici a kvalitu pivovarnictví a českého piva.