Vedení SP ČR se sešlo s bankovní radou ČNB

  Tématem každoročního diskusního setkání byl exit a následný vývoj kurzu koruny, ale i otázka vývoje inflace a mezd.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mnohaletou tradici setkávání vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a dalších zaměstnavatelských svazů s bankovní radou České národní banky naplnila včerejší debata na téma česká ekonomika a podnikový sektor rok po oslabení koruny. Delegaci SP ČR vedl jeho prezident Jaroslav Hanák a za centrální banku guvernér Miroslav Singer.

„Navazujeme na každoroční setkání a diskusi o tématech, která zaměstnavatele jasně zajímají. Současně chci vyzvednout pokračující spolupráci Svazu a ČNB při společném dotazníkovém šetření, což je v Evropě ojedinělá aktivita,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zástupci ČNB při diskusi znovu obhajovali devizové intervence a poukazovali na přínos pro českou ekonomiku. „Makroekonomické údaje ukazují, že oslabení kurzu splnilo svůj účel,“ prohlásil ředitel sekce měnové a statistiky Tomáš Holub s poukazem na zvýšení provozního zisku firem, výraznější nárůst HDP (ČR je v horní třetině zemí EU v dynamice růstu HDP), zvýšenou důvěru domácností a firem i příznivější signály z trhu práce. Například v listopadu dosáhnul počet volných pracovních míst téměř 57 tisíc, což je nejvíce za posledních pět let.

Obě strany se shodly na rozhodujícím významu zpracovatelského průmyslu jako tahouna ekonomiky, kdy začalo fungovat „přelévání růstu ze zpracovatelského průmyslu do zbytku ekonomiky“. Růst se stává vyváženější i na straně nabídky.

Jak vyplývá ze společného šetření SP ČR a ČNB, výrazněji se zvýšily očekávané investice podniků a optimističtější je i předpokládaný vývoj zaměstnanosti. Tématem diskuse byly i výhledy růstu mezd, kdy ČNB očekává pro rok 2015 jejich zvýšení o 3,8 procenta (i vzhledem k jejich růstu ve státním sektoru o 3 %). Zaměstnavatelé nepovažují takové očekávání v soukromém sektoru za reálné, a to vzhledem k diferencovaným podmínkám v jednotlivých odvětvích a k odlišné kondici firem. Podle zjištění SP ČR by se mzdy pro příští rok měly pohybovat mezi jedním až dvěma procenty.

Tématem jednání byl i „exit“ a následný vývoj kurzu koruny. Bankovní rada zopakovala, že ČNB neukončí režim používání kurzu dříve než v roce 2016.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět