SP ČR: Příští rok nebude rokem výrazného růstu mezd

  Nominální růst mezd v nefinančních podnicích by se podle odhadů Svazu měl v příštím roce pohybovat mezi jedním až dvěma procenty.  .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) odhaduje nominální růst mezd v nefinančních podnicích pro příští rok mezi jedním až dvěma procenty. Potvrzuje to šetření SP ČR mezi jeho členy.

Příští rok nebude rokem výrazného nárůstu mezd v průmyslových podnicích, spíše to bude rok postupného oživování trhu práce a nabírání nových pracovníků. Již nyní je na trhu práce téměř 57 tisíc volných pracovních míst, což je nejvíce za uplynulých pět let.

Navýšení mezd bude velmi diferencované, bude záviset na kondici odvětví a jednotlivých firem a na výsledku mzdových vyjednávání, která v řadě firem právě probíhají. Některá odvětví a firmy nejsou však nadále v kondici, kdy by si mohly dovolit výraznější zvyšování mezd.

Jak ukazují nejnovější statistické údaje ČSÚ, ve 3. čtvrtletí 2014 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství oproti stejnému období předchozího roku o 1,8 %, reálně se zvýšila o 1,2 %. Ve 3. čtvrtletí 2014 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 25 219 Kč, což je o 441 Kč (1,8 %) více než ve stejném období roku 2013. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,7 %, reálně o 1,1 %, v nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 1,9 %, reálně o 1,3 %.

Další informace najdete ne webové stránce ČSÚ:

http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cpmz120414.docx

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět