Česko-francouzské fórum: 1/6 firem se zajímá o Francii

  SP ČR byl spoluorganizátorem setkání francouzského a českého byznysu a politiků, jedním z hlavních aktérů byl prezident Svazu J. Hanák.   .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více jak dvě stě zástupců tuzemských firem se dnes zúčastnilo Česko – francouzského ekonomického fóra, které se v pražském Černínském paláci uskutečnilo u příležitosti oficiální návštěvy francouzského předsedy vlády Manuela Vallse v České republice. Fórum je ve vzájemných vztazích jednou z nejvýznamnějších událostí letošního roku.

Vedle francouzského hosta se ho zúčastnil český premiér Bohuslav Sobotka, ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek a také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a jeho francouzský protějšek ministr hospodářství Emmanuel Macron.

Byznysové fórum organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) společně s nejvýznamnějším francouzským zaměstnavatelským svazem MEDEF /Mouvement des entreprises de France/, který zastupoval Charles Paradis.

V úvodním plenárním zasedání vystoupil prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který zdůraznil význam francouzského trhu a investic. Francie se drží mezi evropskými zeměmi na předních příčkách zájmu našich firem,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že podle šetření SP ČR mezi členskými firmami se téměř 14 procent tuzemských firem zajímá o export nebo o investice na tomto trhu a jsou potenciálem ekonomické spolupráce.

Poukázal na to, že Francie je pro nás tradičním obchodním partnerem a že export i import už překročily objemy předkrizového období. Zmínil i skutečnost zintenzivnění vztahů, kdy letos v září podnikatelská mise SP ČR provázela českého prezidenta Miloše Zemana při jeho cestě do Francie. V letech 2000 až 2007 SP ČR pořádal tři velké podnikatelské mise se třemi českými premiéry. V Česku přivítal partnerskouorganizaci MEDEF a také delegaci francouzských firem Asociace soukromých podniků AFEP.

S francouzskými partnery SP ČR spolupracuje v rámci Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE. V čem se SP ČR shoduje s francouzským byznysem, je akutní potřeba zvýšení konkurenceschopnosti Evropy. Společným zájmem je kultivace evropského podnikatelského a investičního prostředí, což se týká například energetiky. / Mimo jiné, podle zjištění SP ČR téměř polovina firem v ČR považuje současnou energetickou politiku Bruselu za špatnou pro jejich podnikání. /

Právě energetice se věnoval jeden z kulatých stolů, který řídil Emmanuel Macron a Jan Mládek. Český ministr průmyslu a obchodu se na adresu Francie vyjádřil pochvalně především za její přístup k energetice: “Velmi si vážím francouzské aktivity na poli prosazování změn v oblasti energetiky, které by měly vest k nízkouhlíkové, udržitelné a konkurenceschopné ekonomice. Tento přístup je nutný z pohledu schopnosti států EU splnit unijní cíle týkající se snižování uhlíkových emisí a mne těší, že v této věci smýšlíme s Francouzi podobně.”

Další kulaté stoly se zaměřily na financování a řízení infrastrukturních projektů, který moderoval Charles Paradis, který je také CEO of Concession Division, Bouygues Construction,a dále investiční příležitosti a ekonomická spolupráce či udržitelný rozvoj měst.

Fotogalerii z akce najdete zde:

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět