Zástupci globálního byznysu z BIAC jednali s vedením SP ČR

SP ČR navštívily špičky BIAC. Šlo o první návštěvu delegace této organizace na tak vysoké úrovni.

Předsedu BIAC Phila O’Reillyho a generálního ředitele BIAC Bernharda Welschkeho přijali viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký s generální ředitelkou SP ČR Dagmar Kuchtovou.

Podnikatelé nejen v ČR, ale celosvětově mají zájem vytvořit takové podmínky pro podnikatelskou sféru, které by podnikům umožnily zvýšit konkurenceschopnost a vytvářet pracovní příležitosti. Pro obnovení růstu je klíčové obnovení důvěry podnikatelů k investování, shodli se dnes na schůzce v Praze zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) s reprezentanty mezinárodního Poradního výboru pro obchod a průmysl při OECD (BIAC), kteří reprezentují byznys na globální úrovni.

Základním předpokladem pro zvyšování konkurenceschopnosti a vytváření pracovních příležitostí je obnovení důvěry v investice, odstranění překážek a vytvoření atraktivního investičního prostředí. Zástupci BIAC svým českým partnerům doporučili, aby více zúročili efekty svého členství v OECD a aby tlačili na vlády, aby respektovaly doporučení OECD adresovaná České republice.

Právě ČR bude počátkem června letošního roku spolupředsednickou zemí ministerské konference OECD v Paříži. Její zástupci jakožto představitelé země s jedním z největších podílů průmyslu na HDP budou mít jistě co říci k hlavním tématům konference – investicím, inovacím a podnikání.

„Návštěva přispěla ke zvýšení vzájemné informovanosti obou stran o problémech, které SP ČR a BIAC řeší. Jistě bude přínosem pro výkon místopředsednictví České republiky na ministerské konferenci,“ uvedl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

Předmětem jednání delegace BIAC v Praze bylo zejména zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR na akcích spojených s Týdnem OECD v Paříži, jehož součástí je i Fórum OECD a samotná ministerská konference. To je dobrá příležitost zviditelnit i svazovou prioritu Rok průmyslu a technického vzdělávání. Zástupci BIAC jednali v Praze rovněž s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem o prioritách ČR v 2015 a perspektivách byznysu v ČR. Diskuse se zaměřila i na ekonomickou situaci v souvislosti se stabilizací eurozóny a přijetím eura, na dopady krize na Ukrajině a s tím spojené sankce na podniky v ČR.

SP ČR je členem Poradního výboru pro průmysl a obchod při OECD (BIAC) se sídlem v Paříži od roku 1996 za přispění čestného člena SP ČR Tomáše Bati. Členství dává expertům sekretariátu SP ČR možnost sledovat vývoj politik v důležitých oblastech (hospodářská politika, fiskální politika, obchod, investice, zaměstnanost, vzdělávání) v mezinárodním kontextu a hlavní trendy podložené analýzami a statistikami Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve specifických oblastech (např. doprava, chemické látky, suroviny) dává možnost průmyslovým podnikům zapojit své experty do problematiky konkrétních témat.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět