Živnostnice Jihomoravského kraje prodává klobouky, firma roku vyrábí elektroniku

Pozitivní přístup k životu je krédem vítězné firmy i živnostníka Jihomoravského kraje. Majitel společnosti Flajzar, která vyrábí a vyvíjí elektroniku, stále podniká s hlavou plnou ideálů a práce je jeho koníčkem. Živnostnice Radka Chabičovská se zase snaží obnovit zašlou slávu klobouků a ukázat, že jejich nošení není jen znak onkologického onemocnění. Držitelé titulů Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku 2013 Jihomoravského kraje se o celorepublikový titul budou ucházet 4. prosince v Praze.

Vítězná firma Flajzar, která vyrábí například signalizační zařízení pro rybáře nebo GSM dálkové ovladače, uspěla v konkurenci 210 společností. Její majitel měl směr svého podnikání jasný už od malička. Dodnes se s otcem usmívají nad fotkou, kdy sedí na nočníku omotaný dráty. Podnikat chtěl už v 17 letech a obětoval tomu i středoškolské vzdělání. Nyní má jeho firma 21 zaměstnanců a proniká i na zahraniční trhy. „Dnes s kolegy dokážeme vyvinout a začít vyrábět téměř libovolný výrobek za zlomek času ve srovnání s ostatními firmami,“ říká majitel Tomáš Flajzar.

„I malá firma může nabízet jedinečné výrobky. Líbí se mi jejich krédo, že dávají důraz na design a jednoduchost,“ uvedla Kateřina Novotná, regionální manažerka pro klíčové zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic.

Velmi těsně za první firmou skončila společnostt Tescan, která je jednou z nejvýznamnějších firem v oboru výroby elektronových mikroskopů. Třetí místo si odnesl výrobce nábytku Blanář Nábytek.

Mezi živnostníky vyhrála originalita

O živnostenský titul bojovalo 237 podnikatelů. Na prvním místě skončila Radka Chabičovská, která od roku 1996 provozuje obchod s klobouky. Navíc založila kloboukový klub, kde ženy a muže učí, jak klobouky nosit, a oživuje tak kloboukovou etiketu. Pomocí klobouků také podporuje ženy po onkologické léčbě nádorového onemocnění, které se domnívají, že tyto pokrývky hlavy nosí jen nemocné ženy bez vlasů.

„Při rozhodování jsem se snažila dívat i na to, jestli lidé ke svému podnikání dělají něco navíc, třeba pořádají semináře nebo školení. Paní Chabičovská pomáhá nemocným lidem, čehož si velmi cením,“ řekla k rozhodnutí poroty Blanka Kadlíčková, regionální manažerka komerčního bankovnictví GE Money Bank.

Na druhém místě skončil Martin Herůfek. Specializuje se na dýňová jádra, která suší a prodává. Začínal na hektaru půdy, nyní obhospodařuje pozemek čtrnáctkrát větší. Porotu zaujala především jeho originalita. „Pan Herůfek podniká v jedinečném oboru. Všichni ve zdejším regionu mají vinohrady, on dýně,“ řekl Lukáš Prstek ze společnosti Seznam.cz.

Na třetí příčce se umístila Gabriela Pavlíčková, která se věnuje chovu a výcviku psů.

Ocenění Vodafone Odpovědná firma roku 2013 Jihomoravského kraje získala společnost Blanář Nábytek především za přístup k zaměstnancům a životnímu prostředí. Netradiční zaměstnanecký program umožňuje čerpání výhod u obchodních partnerů nebo výuku cizích jazyku i pro děti zaměstnanců. To se firmě také vyplácí, protože zaměstnává už i další generaci, tedy dnes již dospělé děti stávajících zaměstnanců.

„Oceňujeme, že firma podporuje místní sportovní, kulturní a občanské aktivity a připravuje i zřízení firemní školky. Snaží se také uspořit energii, a to díky fotovoltaickým panelům na střechách hal. Areál firmy je vytápěn ekologicky spalováním dřevní hmoty a manipulační techniku pohání elektřina nebo zemní plyn,“ uvedla Kateřina Novotná ze společnosti Vodafone.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2013, GE Money Bank Živnostník roku 2013 i Vodafone Odpovědná firma roku 2013 proběhne 4. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2013, která oceňuje inovace uvedené do praxe.

Více informací najdete na www.firmaroku.cz.

 

Vodafone Firma roku Jihomoravského kraje 2013:

1. FLAJZAR, s.r.o., Bzenec

2. TESCAN a. s., Brno

3. BLANÁŘ NÁBYTEK, a. s.

GE Money Bank Živnostník roku Jihomoravského kraje 2013:

1. Radka Chabičovská, Brno

2. Martin Herůfek, Velké Bílovice

3. Gabriela Pavlíčková, Brno

Vodafone Odpovědná firma Jihomoravského kraje 2013:

BLANÁŘ NÁBYTEK, a. s.

Presová Eva
/
kategorie Svaz v regionech
zpět