V Olomouci proběhla soutěž studentů středních technických škol v CAD programování

„Šedá je teorie, věčně zelený je strom života“ tato Goethova slova převedla do praxe Střední průmyslová škola strojnická Olomouc v konstruktérské soutěži CAD

 

Dne 18. 3. 2016 hostila Střední průmyslová škola strojnická v Olomouci již 9. ročník regionální soutěže pro studenty a učitele Olomouckého kraje v CAD programech (konstruování ve strojírenství).

Soutěž probíhala pod záštitou náměstka hejtmana, Ing. Zdeňka Švece, a ve spolupráci s Olomouckým krajem a těmito partnerskými firmami: Mubea, MM Průmyslové centrum, Hella, Kovoobrábění Vraštil, Nestlé, Adeon, magazín CAD, Sigma, Miele, Grapo, Honeywell, John Crane, Papcel, Koyo, Meopta, SSI Schäfer, Panav, Weba a Computer Agency.

Soutěže se zúčastnily školy ze všech koutů Olomouckého kraje a dokonce i 2 školy z Moravskoslezského kraje: SOŠ a SOU Jeseník, SOŠP a SOUS Prostějov, SPŠ a SOU Uničov, SPŠ Ostrava – Vítkovice, SPŠ Přerov, SSŠS Lutín, SŠTZ Mohelnice, VOŠ a SPŠ Šumperk, VOŠ, SOŠ a SOU Kopřivnice a SPŠ strojírenská Olomouc. 

Ve 3 kategoriích soutěžilo celkem 38 účastníků a v kategorii družstev soutěžili zástupci 5 škol. Konkurence byla velká, školy vyslaly své nejlepší žáky a soutěžní úkoly vyžadovaly plné soustředění a dobré odborné znalosti a zkušenosti s prací v programech CAD.

Během vyhodnocování výsledků měli žáci možnost seznámit se formou prezentací a přednášek s Evropskými směrnicemi s označením CE, s procesy ve firmě Meopta a s novinkami v problematice tryskacích technologií.

Celá soutěž se nesla v duchu propojení teoretického vzdělávání žáků s jejich uplatněním v praxi. Zadání soutěžních úkolů pocházela od firem SSI Schäfer, Meopta a John Crayne. Také v porotě zasedali zástupci výrobních průmyslových firem. Řešení úkolů hodnotili porotci z John Crayne, kovoobrábění Vraštil, Meopty Přerov, Honeywellu, Koyo, Sigmy, SSI Schäfer, Panavu a Weby. 

V kategorii 2D studenti zvítězil Jan Kašpárek ze SPŠ Přerov, SPŠS Olomouc získala druhé místo díky Lukáši Skopalovi a páté místo díky Martinu Hamplovi. Třetí místo obsadil Lukáš Matějček z VOŠ a SPŠ Šumperk a čtvrté Petr Měrka ze SPŠ Přerov.

V kategorii 3D studenti patřilo vítězství SPŠS Olomouc díky Ondřeji Hrachovinovi. Druhé a čtvrté místo patřilo VOŠ a SPŠ Šumperk zásluhou Jana Morávka a Artura Gurala a třetí místo získal pro SPŠ Přerov Tomáš Novák. Páté místo patří Ostravské SPŠ za práci Jana Radvanského. Mezi samými chlapci obsadila pěkné desáté místo i studentka SPŠS Olomouc Veronika Zedníčková.

Zvláštností soutěže je klání mezi učiteli, profesionály. Tato soutěž byla sledována s velkým napětím. Vítězství ve vyrovnaném boji získal Ing. Adam Šiška za SPŠS Olomouc.

 „Naše studenty připravujeme tak, aby byli schopni řešit úkoly z praxe, proto je úkoly zadané firmami nezaskočily. Soutěž probíhala v časovém limitu, a tak si žáci museli poradit nejen s technickými otázkami, ale i s plánováním svého času vzhledem k zadanému konstrukčnímu celku. I toto je v praxi nezřídka potká.“, říká Ing. Adam Šiška, který na SPŠS v Olomouci vyučuje programování CAD. A dodává: „Soutěžní úkol pro učitele byl také velmi praktický. Jako konstruktér jsem často řešíval obdobné úkoly. Teoretická výuka je základ, ale spolupráce s firmami a kontakt s praxí je naprosto nezbytný pro dobrou přípravu studentů na jejich budoucí povolání.“ 

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět