Firmy i státní správa diskutovaly ve Lvově o zaměstnávání cizinců

Českým firmám dlouhodobě chybí zaměstnanci. Na setkání, které ve dnech 15. - 17. září uskutečnilo v ukrajinském Lvově, proto zástupci zaměstnavatelů, státní správy, Svazu průmyslu a dopravy, Advokátní kanceláře Randl Partners a personální agentury Top People s.r.o řešili, jak zaměstnávat ve firmách cizince.

Třídenního setkání se zúčastnily firmy jako Lear Corporation, Trellerborg, Tedom s.r.o., Kovárna VIVA s.r.o.,  Greiner, Ascorium nebo AVX Corporation. Jejich zástupci mohli s představiteli ministerstva vnitra nebo ministerstva práce, ale i dalšími odborníky, diskutovat o zaměstnávání cizinců ze třetích zemí, konkrétně z celé Ukrajiny a Běloruska. Probírala se zejména chybějící pracovní síla na českém trhu práce a konkrétní zkušenosti, praxe a názory zaměstnavatelů. Toto téma zástupci podniků řešili s představiteli Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, se kterým rovněž diskutovali o problémech s činností Úřadů práce. Účastníkům to pomohlo objasnit či upřesnit konkrétní praktické situace, která musí ve svých provozech řešit.

viber image 2021 09 20 11 27 29 003

Další velkým tématem setkání byl proces zaměstnanecké karty. Představitelé firem se dozvěděli, jaké náležitosti je čekají při vyřizovaní zaměstnanecké karty pracovníka, jak dlouho celý proces trvá, na jaké problémy v průběhu správního řízení firmy narážejí a jaká jsou jejich řešení. Dozvěděli se také praktické zkušenosti při procesu získání a vydání zaměstnanecké karty a jejím prodloužení. Zaměstnavatelé také diskutovali o integraci cizinců do pracovního procesu – ať už o jejich zaškolení, výuce českého jazyka nebo seznámení se s prostředím, ve kterém bude zaměstnanec pobývat. S tímto tématem firmám pomohl zástupce Ministerstva vnitra z odboru azylové a migrační politiky. Zodpověděl všechny praktické dotazy účastníků, kteří se tak dozvěděli i praktická řešení jejich problémů.

Při zaměstnávání cizinců je také velice důležité se dobře orientovat v legislativě, především pak v Zákoníku práce. Každý dobrý zaměstnavatel musí znát, jak má vypadat výpověď ze strany zaměstnavatele či ze strany cizince, jaké to obnáší důsledky, práva a povinnosti, jak má vypadat pracovní smlouva se zahraničním pracovníkem atd. To firmám objasnili zástupci z prestižní advokátní kanceláře Randl Partners. Poskytli všem právní rady k situacím, které zaměstnavatelům vznikly ve spojení se zaměstnáním cizinců.

viber image 2021 09 20 11 27 03 144

Celou akci zajišťovala ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a zmíněnými organizacemi společnost Top People s.r.o. Ta je významným zprostředkovatelem ukrajinských a běloruských pracovníků pro výrobní společnosti v České republice a je členem SP ČR.

Top People založila paní Michaela Macharik v roce 2008 a zaměřovala se na direct search profesionálů převážně do automotive. Od roku 2016, kdy otevřela svoji kancelář ve Lvově na Ukrajině se spolu s partnerem, panem Markusem Ciupkem, podílela se na zprostředkování a úspěšné administraci dlouhodobých víz/zaměstnaneckých karet více než 7000 pracovníků z Ukrajiny z Programu kvalifikovaný pracovník/Režim Ukrajina do kmenů převážně středních a velkých mezinárodních společností, které se dlouhodobě potýkaly s nedostatkem pracovníků na českém trhu.

Nespornou výhodou Top People je výborná znalost českého a ukrajinského pracovního trhu,  znalost očekávání a požadavků českých firem i ukrajinských občanů, desetičlenný tým profesionálů přímo ve Lvově na Ukrajině, kteří zajišťují veškeré potřeby klientů – jak budoucích ukrajinských a běloruských pracovníků, tak českých firem. Stejně tak znalost administrativy a komunikace s úřady na české straně.

Top People je jako jedna z velmi mála agentur licencovaná na Ukrajině. Jejich profesionalita a nasazení přispívá ke spokojenosti více než stovky klientů. Více se o společnosti dozvíte na: www.top-people.cz 

kategorie Pro zaměstnavatele
zpět