Unie přehodnotila svůj postoj k dovednostem

Komise vyzývá ke změně paradigmatu v oblasti vzdělávání a k podpoře dovedností respektujících potřeby trhů práce.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá sdělení Evropské komise Přehodnocení dovedností: investice do dovedností pro lepší socio-ekonomické výsledky“ (KOM(2012) 669/3) ze dne 20. 11.2012. Pod tímto, v češtině poněkud krkolomným názvem, se skrývá úsilí Komise o rehabilitaci vzdělávání jako faktoru růstu, konkurenceschopnosti a tvorby pracovních míst. I když Komisi z letargie vyburcovala až vysoká nezaměstnanost mladých v Evropě dosahující v průměru až 23 %, sdělení Komise přináší i doporučení, které se týká celoživotního učení, dalšího vzdělávání pracovníků s nízkou kvalifikací, kvality vzdělávání a orientace na výsledky a kvality učitelů.

Komisi jde o změnu celého paradigmatu vzdělávání. Androulla Vassiliou, komisařka EU pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, sdělení komentovala slovy: Je zřejmé, že je potřeba, aby vzdělávací systémy byly modernizovány a pružněji reagovaly na skutečné potřeby trhu práce. Evropa dosáhne obnovy udržitelného růstu, jen když zajistí vysoce kvalifikované pracovníky, kteří mohou přispět k inovaci a podnikání.“

To, co Svaz nejvíce oceňuje, je důraz Komise na dovednosti odpovídající potřebám trhu práce a doporučení směřující k podpoře odborného vzdělávání a odborné přípravy, zlepšení základní gramotnosti a počtů, výuky jazyků, rozvoji podnikatelských dovedností, výuce důrazněji zaměřené na pracovní činnosti a podpoře spolupráce škol a podniků. To jsou všechno cíle, které Svaz souběžně prosazuje a podporuje i na národní úrovni.

Svaz podporuje zejména návrhy směřující k partnerství a vytváření aliancí – aliancí pro dovednosti, aliancí pro učňovské školství.

Komise přináší ve svém sdělení doporučení adresovaná především členským státům, které jsou primárně odpovědné za rozvoj a kvalitu národních vzdělávacích systémů. Nicméně Komise se domnívá, že je třeba posílit koordinaci na úrovni EU. Komise bude monitorovat situaci v jednotlivých členských státech a její na míru šitá doporučení budou součástí specifických doporučení v rámci evropského semestru. Nadále bude pokračovat i podávání zpráv a hodnocení v rámci otevřené metody koordinace. Cílem Komise je vytvořit evropský prostor dovedností a kvalifikací, podnítit diskusi o účelnosti investic do vzdělávání mezi zainteresovanými stranami a monitorovat akce na národních úrovních financujících vzdělávání, které budou efektivní a podpoří růst. Komise ve spolupráci s OECD také plánuje vytvořit v roce 2013 určitý návod k výuce podnikatelských dovedností.

Sdělení Evropské komise „Přehodnocení dovedností: investice do dovedností pro lepší socio-ekonomické výsledky“ (KOM(2012) 669/3) (AJ) [pdf 271 kB]

Tisková zpráva Evropské komise [pdf 99 kB]

Tisková zpráva BUSINESSEUROPE k Alianci k učňovskému školství (AJ) [pdf 113 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

 

 

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět