Příprava centrálního nákupu státu

Vyjádření k materiálu pro schůzi vlády s názvem „Návrh komodit určených pro standardizaci a návrh pravidel centrálního nákupu státu“

Materiál byl předložen MF ČR v rámci přípravy centrálního nákupu na úrovni státní správy a reaguje i na náš požadavek na snížení výdajů státu na nákup materiálu a služeb. Centrální nákup - respektive vymezení pravidel, rámcových smluv v rámci jednoho podniku (v tomto případě státu) - je nástrojem efektivního řízení firem a řady států. Předložený materiál nastavuje podmínky/pravidla pro centrální nákup, která se zdají logická. Samozřejmě, skutečný dopad bude záviset na dalším vývoji a postupu prací. Určitá forma centrálního nákupu, která samozřejmě neohrozí funkčnost některých orgánů státu či třeba čerpání prostředků s EU, je potřeba.

SP ČR podporuje zavedení určité formy centrálního nákupu ústředních orgánů státní správy. Považuje návrh za první krok a vyjadřuje v rámci efektivního řízení veřejných financí záměru centrálních nákupů podporu.

Vzhledem k výše řečenému SP ČR neuplatnil připomínky v rámci vnějšího připomínkového řízení, čímž vyjádřil s návrhem souhlas.

Podrobnější informace k návrhu a předloženým podkladovým materiálům:

Příloha1: Materiál.pdf

Příloha2: Předkládací_zpráva.pdf

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět